Turecko dál pátrá po stoupencích duchovního Gülena. Prokuratura vydala stovku zatykačů

Od pokusu o puč v Turecku uplynuly čtyři roky, tamní justice však stále pátrá po osobách, které podezírá z napojení na zakázané hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Prokuratura v úterý vydala zatykače na 118 podezřelých lidí z prostředí armády. Neúspěšný převrat se odehrál v červenci roku 2016 a měl za cíl svrhnout vládu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Od té doby bylo zatčeno přes 77 tisíc lidí a dalších zhruba 150 tisíc státních zaměstnanců, včetně soudců, prokurátorů či učitelů, přišlo kvůli podezření z napojení na Gülenovo hnutí o práci.

Při úterním policejním zátahu v 35 provinciích bylo zatím zatčeno přes sedm desítek osob, informovala agentura Anadolu. Zmíněná vlna zatýkání je další součástí čistek zaměřených proti údajným osnovatelům převratu. Ankara považuje za jisté, že pokus o puč měli na svědomí Gülenovi příznivci.

Loni soud v Ankaře udělil doživotní tresty 24 armádním důstojníkům. Soudní řízení s více než dvěma stovkami osob původně začalo v květnu 2017. Obžalobu si tehdy vyslechli mimo jiné i někdejší prominentní armádní důstojníci, včetně 26 generálů, které turecká justice považuje za hlavní organizátory nezdařeného puče.

Gülen žije ve Spojených státech přes dvacet let

Většina obžalovaných – 176 – čekala na rozsudek ve vazbě, pouze pětatřicet lidí propustil soud do vynesení verdiktu na svobodu. Gülena turecké úřady zatím nedopadly. Islámský duchovní, který býval Erdoganovým spojencem, totiž žije od roku 1999 v USA.

V roce 2014 turecká vláda označila Gülenovo hnutí Hizmet (Služba) za teroristickou organizaci. Podle tureckého vedení jsou členové tohoto hnutí hlavními organizátory puče. Gülen tato obvinění odmítá.