Bývalý šéf tajných služeb Kázimí se stal premiérem Iráku

Po měsících mocenských sporů vyslovil v noci na čtvrtek irácký parlament důvěru nové vládě pod vedením bývalého šéfa tajných služeb Mustafy Kázimího. Třiapadesátiletý šíitský politik se funkce ujímá po Ádilovi Abdal Mahdím, který z postu odstoupil loni na podzim v atmosféře protestů proti politické elitě a špatné ekonomické situaci.

Agentura DPA uvádí, že Kázimí je považovaný za kompromisního kandidáta. Ještě krátce před hlasováním o důvěře se dohadoval se zástupci politických bloků zastoupených v parlamentu o obsazení postů v kabinetu. Začátek schůze parlamentu musel být proto několikrát posunut.

Pro Kázimího vládu hlasovala většina z 255 poslanců, avšak zamítli jeho kandidáty na vedení ministerstev obchodu, spravedlnosti, kultury, zemědělství a migrace. Neobsazeny jsou i posty ministrů zahraničí a ropného průmyslu s tím, že se o kandidátech musí ještě jednat. Podle ústavy může dostat důvěru i neúplná vláda, pokud poslanci schválí více než půlku navrhovaných členů.

„Tato vláda přišla jako odpověď na sociální, ekonomické a politické krize, kterým země čelí,“ řekl Kázimí před poslanci a slíbil jim, že jeho kabinet bude přicházet s řešeními a nebude potíže země dále prohlubovat.

Schválení vlády skoncovalo s pětiměsíčním politickým vakuem, do nějž se Irák dostal po masových loňských protivládních protestech, při nichž přišlo o život přes pět set lidí.

Americká výjimka

Krátce po odhlasování důvěry Kázimímu telefonoval americký ministr zahraničí Mike Pompeo a ohlásil prodloužení 120denní výjimky ze sankcí, která Iráku umožní dále nakupovat elektřinu v Íránu. Pompeo řekl, že tak USA chtějí nové vládě zajistit podmínky pro úspěch.

Podle agentury AFP je na červen naplánováno zahájení dialogu mezi Bagdádem a Američany. Bude se jednat o eventuálních dalších výjimkách pro irácké obchodování s Íránem, které ostatním zemím znemožňují americké protiíránské sankce. Parlament také po lednovém americkém útoku, při němž byl v Bagdádu zabit mimo jiné vlivný íránský generál, nařídil stažení amerických vojáků z Iráku.