Syrská armáda pravděpodobně útočila na nemocnice a školy, stojí podle Reuters ve zprávě OSN

Loňské útoky na tři zdravotnická zařízení, školu a útočiště pro děti v severozápadní Sýrii s velkou pravděpodobností spáchala syrská vládní vojska a jejich spojenci. Podle agentury Reuters se o tom píše ve shrnutí interní vyšetřovací zprávy OSN.

Podle vyšetřování je také pravděpodobné, že smrtelný útok na palestinský uprchlický tábor v Aleppu spáchaly buď ozbrojené opoziční organizace nebo džihádistická aliance Haját Tahrír aš-Šám, dříve známá jako fronta An-Nusra.

Vojska syrského prezidenta Bašára Asada podporovaná Ruskem loni zahájila ofenzivu s cílem dobýt v severozápadní Sýrii poslední baštu odpůrců režimu. Moskva a Damašek tvrdí, že na civilní cíle a infrastrukturu neútočí.

Rusko i Sýrie mlčí

Ruské a syrské mise při OSN shrnutí zprávy OSN, které patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN předal generální tajemník António Guterres, nekomentovaly.

Guterres v dopise Radě bezpečnosti zdůraznil, že útoky na civilní a humanitární cíle v severozápadní Sýrii připomínají, že je nutné, aby všechny strany konfliktu dodržovaly mezinárodní právo. „Podle mnoha výpovědí tak strany (konfliktu) nečinily,“ uvedl Guterres.

Guterres loni v srpnu v důsledku postoje dvou třetin Rady bezpečnosti oznámil, že OSN vyšetří útoky na jí podporovaná zařízení a další humanitární objekty v severozápadní Sýrii.

Válčící strany konfliktu obdržely údaje o poloze těchto zařízení, aby mohla být chráněna. Podle OSN se ale právě v důsledku tohoto rozhodnutí mohly objekty stát cílem. Guterres uvedl, že členové vyšetřovací komise nemohli Sýrii navštívit, jelikož syrská vláda nereagovala na jejich žádosti o víza. Vyšetřované útoky se staly loni v dubnu, v květnu a v červenci.

Boje v regionu se letos zklidnily poté, co Turecko, které podporuje některé povstalce, na místo vyslalo vojáky a před měsícem se dohodlo na příměří s Ruskem. V důsledku dosavadních násilností byl v severozápadní syrské provincii Idlib vysídlen asi milion lidí.