Biden zvítězil ve státě Washington, guvernér Ohia se kvůli koronaviru vzbouřil proti soudu

Bývalý americký viceprezident Joe Biden zvítězil v demokratických primárkách ve státě Washington. Píše to agentura AP. Biden tak ovládl pět ze šesti států, kde se minulý týden hlasovalo. Soud v americkém státě Ohio mezitím odmítl odklad místních primárek kvůli epidemii koronaviru. Guvernér Ohia nicméně na Twitteru zdůraznil, že volební místnosti zůstanou přesto zavřené.

Po téměř týdenním počítání hlasů ve státě Washington, který leží na západním pobřeží USA, je podle AP jasné, že vítězem se stal Joe Biden. Na stranu bývalého viceprezidenta se tak 10. března postavily státy Washington, Michigan, Missouri, Mississippi a Idaho. Jeho protivníka, vermontského senátora Bernieho Sanderse, podpořili hlasující v Severní Dakotě.

Podle agentury AP přitom Sanders doufal, že by se stát Washington mohl přiklonit na jeho stranu. V roce 2016 zde v demokratických primárkách zvítězil nad Hillary Clintonovou.

Ve státě Washington je 89 delegátů, jejichž hlas je vázaný na výsledek primárek. Jen 31 z nich se ale určuje na základě výsledku celostátního hlasování. Zbylých 58 se rozděluje podle výsledků v jednotlivých obvodech, kterých je deset. Tyto výsledky by nemusely být známy dříve než v závěru příštího týdne, upozornila agentura AP.

V úterý se budou demokratické primárky konat v Arizoně, na Floridě a v Illinois. Ve všech třech státech je favoritem Biden. Na Floridě a v Illinois se budou konat také republikánské primárky, které jsou ale spíše formální. Svou funkci totiž bude v listopadových prezidentských volbách obhajovat současný šéf Bílého domu Donald Trump, který má mezi republikány neochvějnou pozici.

Odklad primárek kvůli epidemii

Původně se měly demokratické i republikánské primárky konat také v Ohiu. Místní guvernér Mike DeWine se ale postavil kvůli šíření nového typu koronaviru proti.

Žádost o odklad primárek, kterou podali dva občané starší 65 let, sice soud zamítl, DeWine nicméně později na Twitteru stejně informoval, že ohijský nejvyšší zdravotnický úřad vydal nařízení o uzavření volebních místností. Zdůvodnil to možným ohrožením zdraví hlasujících i členů volebních komisí.

Šíření koronaviru ve Spojených státech proces výběru kandidáta Demokratické strany na prezidenta už dříve narušilo. Na pozdější termín byly odloženy primárky v Georgii, Louisianě a Kentucky.

Prezident Donald Trump v pondělí v Bílém domě řekl, že považuje za „zbytečné“, aby se primárky a volební shromáždění kvůli koronaviru odkládaly. „Odkládání voleb není velmi dobré,“ řekl.

Americká média upozornila, že poznámka padla na tiskové konferenci, na níž Trump vyzval, aby se lidé kvůli epidemii vyhýbali shromážděním s více než deseti lidmi.