V řadě ruských měst vyšli lidé do ulic. K připomínce Němcova, ale i proti změnám ústavy

K pochodu kvůli památce opozičního politika Borise Němcova se v sobotu přidali lidé v řadě ruských měst. Kromě Moskvy se shromáždění uskutečnila také v Petrohradě nebo ve Vladivostoku. Zároveň šlo o protest proti změnám v ústavě, které navrhl prezident Vladimir Putin. Na některých místech se policie snažila demonstracím zabránit.

Sobotní protesty v Rusku, které svolala opozice, měly dvojí cíl. Jednak šlo o demonstrace proti změnám v ústavě. Podle opozice mají totiž novinky udržet hlavu státu u moci i poté, co jí v roce 2024 vyprší nynější, už čtvrtý prezidentský mandát.

Putin chce o nové ústavě uspořádat referendum. Podle posledních průzkumů veřejného mínění, které zveřejnilo centrum Levada, téměř čtyřicet procent Rusů stále neví, jak bude hlasovat, poznamenal zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas.

Navrhované úpravy zahrnují změnu role Státní rady, rozšíření pravomocí parlamentu či zakotvení nadřazenosti ruského práva nad mezinárodními dohodami a úmluvami. Změny by také zavedly povinné zvyšování důchodů i to, že minimální mzda nemůže být nižší než životní minimum.

Připomínka Němcova a jeho odkazu

Aktuální protestní pochody se zároveň nesly v duchu boje za obranu hodnot, které vyznával Boris Němcov zavražděný před pěti lety v centru Moskvy. Tento opoziční politik patřil k nejhlasitějším kritikům Putinova režimu. Ke smrti Němcova došlo tehdy několik dní před demonstrací proti vládě a proti válce na Ukrajině. V té době také Němcov připravoval zprávu zabývající se úlohou Ruska v konfliktu na Ukrajině.

Za vraždu byl odsouzen na 20 let Čečenec Zaur Dadajev a další čtyři muži byli odsouzeni na 11 až 19 let za spoluúčast na vraždě. Kdo ale atentát zorganizoval a nařídil, se nepodařilo zjistit.

Nynější protestující požadují úplné vyšetření Němcovovy vraždy, především odhalení toho, kdo stál v jejím pozadí. Chtějí taky, aby most, na kterém opozičního politika zastřelili, nesl jeho jméno.

Současný lídr ruské opozice Alexej Navalnyj ocenil pojmenování pražského náměstí po Němcovovi. „Je to úžasné a skvělé gesto solidarity. Opravdu mohu směle za nás za všechny říct, že velmi oceňujeme český národ a všechny ty, kteří prosadili tento návrh,“ prohlásil.

Zpravodaj ČT popsal, že mezi protestujícími byly často vidět Němcovovy portréty. Kromě toho nesli lidé také transparenty s nápisy jako „Ne věčnému Putinovi“ či „Ne uzurpaci moci“, uvedly agentury AP a Reuters.

Pochodu se pak zúčastnily i matky politických vězňů. „Podle odhadu hnutí Memorial, které monitoruje dodržování lidských práv v Rusku, je na seznamu politických vězňů k dnešnímu dni 314 osob,“ nastínil Karas.

Podle organizace specializující se na policejní zákroky OVD-Info bylo v sobotu v Petrohradu zadrženo pět demonstrantů, nejsou ale informace, zda byli obviněni.