Koronaviru podlehl ředitel wuchanské nemocnice, Rusko zakáže do země vstup Číňanům

Nemoci způsobené novým typem koronaviru v pevninské Číně podlehlo k pondělní půlnoci již 1868 lidí včetně ředitele nemocnice ve Wu-chanu, odkud se nákaza šíří. Nakažených je přes dvaasedmdesát tisíc, informovala s odvoláním na čínské zdravotnické úřady agentura Reuters. Z obavy před šířením nákazy Rusko od čtvrtka zakáže do země vstup čínským občanům. Oznámilo to ruské ministerstvo zdravotnictví.

Celkem se v pevninské Číně, do které se nepočítá Hongkong a Macao, do pondělní půlnoci nákaza novým typem koronaviru potvrdila u 72 436 lidí. Zatímco za neděli čínské úřady evidovaly 2048 nových případů, za pondělí je to 1886. Počet nově potvrzených případů v pevninské Číně byl tak v pondělí poprvé od 30. ledna nižší než dva tisíce.

Ve srovnání těchto dvou dní se snížil také počet úmrtí. V neděli podle čínských statistik nemoci COVID-19 podlehlo 105 lidí, v pondělí 98. Počet úmrtí za den se pod stovku dostal poprvé od 11. února.

Nejhůře postižená zůstává provincie Chu-pej, z níž se začal virus v loňském roce šířit. Bilance obětí tu podle aktuálních údajů vzrostla na 1789. V pondělí podlehlo nemoci COVID-19 v této provincii 93 nakažených a přítomnost nového typu koronaviru se prokázala u dalších 1807 lidí. Celkem tak v provincii počet nakažených dosáhl již 59 989.

Z 93 úmrtí zaznamenaných v pondělí v provincii Chu-pej jich 72 připadá na jeho hlavní město Wu-chan. Metropole hlásí také zdaleka nejvíce nových případů nákazy (1600). Celkový počet lidí, kteří se z nemoci způsobené koronavirem zotavili, dosáhl podle čínské statistiky 12 552.

Počty úmrtí i nových případů v posledních dnech mírně klesají (zdroj: ČT24)

Peking je optimistický, WHO i Francie jsou opatrnější

Podle Číny jsou nové údaje znamením toho, že preventivní opatření proti dalšímu šíření nemoci přijatá místními úřady fungují. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus uvedl, že čínská data „zřejmě poukazují na pokles nových případů“. Jakýkoliv trend je však podle něj potřeba vyvozovat jen velice opatrně.

Nově jmenovaný francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran v rádiu France Info prohlásil, že stále existuje „věrohodné riziko“, že se lokální epidemie přemění v pandemii světových rozměrů. 

Z obavy před novým koronavirem Rusko od čtvrtka dočasně zakáže do země vstup čínským občanům. V úterý to oznámilo ruské ministerstvo zdravotnictví. 

Vstup Moskva zakázala pro pracovní, studijní a soukromé cesty. Podle zahraničních agentur se tak opatření vztahuje i na turisty.  V Rusku, které má s Čínou asi 4200 kilometrů dlouhé hranice, byly zatím zjištěny dva případy nákazy. V obou případech šlo o čínské občany.

Studie: Úmrtnost roste s věkem

Podle studie, kterou zveřejnilo Čínské středisko pro kontrolu a prevenci nemocí, činí úmrtnost 2,3 procenta, v provincii Chu-pej pak 2,9 procenta. Je to výrazně méně než u předchozích epidemií způsobených jinými formami koronaviru. Nemoci SARS podlehl v letech 2002 až 2003 téměř každý desátý nakažený, nákaza MERS si pak vyžádala život 34,5 procenta infikovaných.

Na základě studia více než čtyřiačtyřiceti tisíc případů čínští vědci zjistili, že u 80,9 procenta pacientů měla nemoc COVID-19 mírný průběh, u 13,8 procenta vážný a u 4,7 procenta kritický.

Nejvyšší úmrtnost vědci zaznamenali v kategorii lidí starších 80 let (14,8 procenta). U dětí do devíti let nezaznamenali jediný případ úmrtí na nemoc COVID-19 a u lidí do 39 let činila úmrtnost jen 0,2 procenta. U následujících věkových skupin pak úmrtnost postupně roste: 0,4 procenta u čtyřicátníků, 1,3 procenta u padesátníků, 3,6 procenta u šedesátníků a v kategorii mezi 70 a 80 lety činí osm procent.

Větší pravděpodobnost, že po nákaze novým koronavirem zemřou, je podle studie u mužů (2,8 procenta). Úmrtnost u žen činí 1,7 procenta.

Rizika: nemoci oběhové soustavy či cukrovka

Vliv na úmrtnost mají také další choroby, kterými pacienti trpí. Nejčastěji po nákaze koronavirem umírají podle čínské studie lidé, kteří trpí kardiovaskulárními nemocemi a dále cukrovkou, chronickými respiračními nemocemi a vysokým tlakem.

Studie také upozorňuje na vysoké riziko, kterému je vystaven zdravotnický personál. Do 11. února se v Číně nakazilo koronavirem 3019 lékařů, sester a dalších zdravotníků. Pět z nich zemřelo.

Čínská státní televize mezitím oznámila, že na nemoc COVID-19 zemřel také 51letý ředitel hlavní nemocnice ve Wu-chanu Liou Č'-ming. Už začátkem února zemřel ve věku 34 let lékař Li Wen-liang, kterého policie obvinila z šíření poplašné zprávy, když se už v prosinci snažil před koronavirem varovat.

Dalších téměř devadesát nakažených na lodi Diamond Princess

Na celém světě se novým typem koronaviru nakazilo přes třiasedmdesát tisíc lidí. Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc podobná svými příznaky chřipce pět lidí, a to v Hongkongu, Tchaj-wanu, Filipínách, Japonsku a Francii. Kromě pevninské Číny je nejvíce nakažených v Singapuru a v Japonsku.

Zvláštní případ tvoří výletní loď Diamond Princess kotvící v karanténě u japonské Jokohamy. Japonsko potvrdilo nákazu koronavirem u dalších 88 lidí z lodi. Na plavidle se jich tak infikovalo už 542.