Polsko poslalo Soudnímu dvoru EU obhajobu justiční reformy. Mluví o „narušení suverenity státu“

Události ČT: Polsko hájí změny v justici (zdroj: ČT24)

Polsko předložilo Soudnímu dvoru Evropské unie obhajobu jedné ze stěžejních částí justiční reformy. Země na to měla čas do čtvrteční půlnoci. Podle Varšavy je žádost Bruselu o pozastavení práce Disciplinární komory Nejvyššího soudu nepřijatelná. Vládní politici označili postup Evropské komise už dřív za narušení suverenity státu.

Vláda soudce označuje za kastu, která se podle ní bojí, že s větší kontrolou přijde o výsady. Poukazuje na sporné verdikty a příliš pomalá řízení. „Zvládneme (reformu) prosadit. Navzdory totální opozici, navzdory protestům na ulici, navzdory cizině,“ uvedl ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro.

Například soudce Piotr Gaciąrek, který patří ke známým odpůrcům soudních reforem z posledních let, se ale stále více obává, že po změnách už není cesty zpátky. „To není žádná reforma, to je převedení soudů pod politickou kontrolu. Ano, cítím se ohrožený, protože soudci jsou dnes v Polsku trestaní za to, jaké vydávají rozsudky,“ upozorňuje Gąciarek.

Do cesty se reformám staví Evropská komise. Naposledy požádala unijní soudní dvůr, aby pozastavil fungování Disciplinární komory Nejvyššího soudu. Volí ji zreformovaná rada soudnictví, kterou vybírá většinově Sejm.

„Respekt k vládě práva je cílem pro instituce EU i členské státy. A je základním předpokladem, aby fungoval vnitřní trh, založeným na vzájemné důvěře a uznání,“ říká Věra Jourová, eurokomisařka zodpovědná za vládu práva.

Vláda tvrdí, že kritika je trestem za konkurenci

Vládnoucí tábor stále častěji nepřímo obviňuje Brusel a západní státy, že chtějí Polsko potrestat za to, že se mu dobře daří a že se stává pro staré členy konkurencí. „Polsku se odpírá přijímání suverénních rozhodnutí, která plynou ze smluv. Proč se to děje? Odpověď nechávám na vás,“ řekla třeba vládní europoslankyně a polská expremiérka Beata Szydłová.

Pozastavení práce Disciplinární komory Nejvyššího soudu by bylo pro reformu tvrdou ranou. Varšava naznačuje, že se verdiktu nepodřídí, a to i přes hrozbu vysoké pokuty.

V kuloárech se však i na straně vládních sil vynořují obavy, že jim reformou způsobený chaos v soudnictví škodí. Preference vládní strany Právo a spravedlnost klesly a zastánci ústupků navíc tvrdí, že spor může ohrozit i šance Andrzeje Dudy na obhajobu prezidentského křesla.