Stavba, která nikdy nespí. Nový janovský most bude hotový v létě

Události: Práce na novém mostě v Janově pokračují (zdroj: ČT24)

Práce na novém janovském mostě postupně míří do finále. Důležitá dopravní tepna, která spojuje severoitalský přístav s Francií, by měla být hotova už v létě. Nahradí stavbu, jejíž část se zřítila před rokem a půl. Při neštěstí tehdy zemřelo 43 lidí.

Dělníci už nad údolím řeky Polcevera vztyčili 16 z 18 pilířů. Práce na novém janovském mostě neustávají. „Pracujeme 24 hodin denně. Je to stavba, která nikdy nespí,“ popsal ředitel projektu Nicola Meistro.  

Nové přemostění začaly dvě firmy stavět loni v červnu, nedlouho po demolici trosek důležité janovské tepny. Celkem úsek měří jeden kilometr a stavbaři na něj použijí přes 70 tisíc kubických metrů betonu.

Nový most vyjde v přepočtu na pět miliard korun a hotový by měl být už za pár měsíců. „Dokončení mostu bude v létě 2020,“ upřesnil stavbyvedoucí Stefano Mosconi. 

Neštěstí se stalo před rokem a půl

Původní asi dvousetmetrový úsek dálnice se zřítil i s auty před rokem a půl. Při neštěstí zemřelo 43 lidí. S velkým štěstím přežil český řidič kamionu, kterého z nemocnice propustili čtyři dny po tragédii.  

Klíčová je v současnosti bezpečnost. Dva robotické systémy vybavené kamerami budou sledovat stav mostu i z vnějších stran. Důraz se ale klade i na ekologii. Most má být totiž energeticky soběstačný – světlo zajistí solární panely.