Boj s koronavirem v Číně: Propustky, nová nemocnice s mřížemi a místnostmi odemykanými jen zvenku

UDÁLOSTI: Opatření proti koronaviru (zdroj: ČT24)

Koronavirus má už 490 obětí. Počet potvrzených nakažených v Číně ve středu stoupl na 24 363 lidí. Tisíce lidí zůstávají v izolacích a karanténách, včetně cestujících na několika výletních lodích v Asii. Nákaza se už rozšířila do zhruba tří desítek zemí, Česko ale stále zůstává bez potvrzeného případu.

Čínské úřady se dál snaží zamezit šíření nemoci pomocí nejrůznějších opatření. Proti některým z nich se ale tamní obyvatelé bouří. Například ve městě Wen-čou na jihovýchodě země úřady povolaly stovky policistů proti lidem, kteří nesouhlasí s izolací. Jinde zase vydávají domácnostem propustky, obstarat nejnutnější nákup tak může jen jediný člen rodiny, a to obden.

Na internetu se navíc šíří video, které ukazuje narychlo postavenou nemocnici ve Wu-chanu jinak, než ji předvádí čínská propaganda. Záběry pořídil jeden ze stavitelů a jsou na nich vidět mříže, malé otvory na podávání jídla, místnosti odemykatelné jen zvenku.

Karanténa v kajutách

Problémy s karanténou mají i v Hongkongu. Izolaci tam od soboty nařídí každému, kdo přicestuje z Číny. Tamní úřady navíc řeší, co s 3600 lidmi, kteří jsou na palubě kontaminované výletní lodě. Podle kapitána plavidla se symptomy nemoci objevily u asi 30 členů posádky.

Deset nových případů nemoci potvrdilo na výletní lodi u svých břehů také Japonsko. Nakažené převezli do nemocnice, zhruba tři tisíce sedm set pasažérů zůstává na lodi v karanténě. „Nemůžeme otvírat dveře a vyjít na chodbu. Musíme zůstat v kajutě celou dobu,“ popisuje jeden z cestujících David Able.

Virus se šíří světem, Česko zatím nezasáhl

Nové případy nakažení koronavirem hlásí také Filipíny, Malajsie i Singapur. Celkem se už nemoc objevila v 27 zemích. Nový virus, označovaný jako 2019-nCoV, se začal šířit koncem loňského roku z čínského města Wu-chan.

V Česku lékaři otestovali už padesát lidí. Všechny výsledky byly negativní. A to i u pětice Čechů, kteří se v noci na pondělí vrátili z Číny. Ti ale dál zůstávají v karanténě v Nemocnici Na Bulovce.