Vymývání mozků a desetitisíce cenzorů. Čína míří k totalitě, píše v nové zprávě německá diplomacie

Čína buduje podle německé diplomacie autoritářský stát s částečně totalitárními strukturami. Peking nekompromisně potírá opozici a provozuje převýchovné tábory, varuje důvěrná zpráva německé diplomacie o lidských právech v této komunistické asijské zemi. K obsahu dokumentu se dostal list Süddeutsche Zeitung a rozhlasové a televizní stanice NDR a WDR.

Podle dokumentu z 22. prosince loňského roku je hlavním cílem komunistické vlády udržení moci a vnitřní stability. Nekompromisně proto postupuje proti komukoliv, koho považuje za ohrožení těchto priorit, ať už to jsou k režimu kritičtí spisovatelé, blogeři nebo aktivisté za lidská a občanská práva.

Dialog se nepřipouští

Čínské vedení odmítá debatu, a to i s umírněnými silami, píše se ve zprávě. Sílí potlačování nepohodlných názorů i elektronické sledování. „Podle odhadů je v zemi 75 tisíc až 100 tisíc lidí, kteří se živí jako cenzoři,“ popisuje situaci německá diplomacie.

Podle ní se zhoršuje situace menšin, hlavně těch muslimských. V převýchovných táborech pro Ujgury zřejmě žije přes milion lidí. „Z internačních táborů přicházejí zprávy o zneužívání, sexuálním násilí a případech úmrtí,“ stojí ve zprávě.

Německé ministerstvo zahraničí se odvolává na očité svědky, podle nichž je tato muslimská menšina podrobena převýchovným metodám připomínajícím vymývání mozku, vynucené sebekritice, popírání vlastní víry i mnohahodinovým výslechům.

 O stavu lidských práv v Číně při svých návštěvách s tamními politiky pravidelně hovoří německá kancléřka Angela Merkelová. Němečtí i evropští politici také kritizovali převýchovné tábory pro Ujgury. Žádná konkrétní opatření, například v podobě sankcí, ale dosud nepřijali.

Oblast, kde žijí Ujgurové
Zdroj: ČT24