Varšavou pochodovaly tisíce talárů. Polské kolegy přijeli podpořit soudci z celé Evropy

Události: Pochod právníků ve Varšavě (zdroj: ČT24)

Ve Varšavě protestovali soudci, právníci i advokáti proti novému disciplinárnímu zákonu. Podle odpůrců má postihovat soudce, kteří se odmítají podřídit vládní reformě justice. Sporná norma prošla v prosinci Sejmem a míří do Senátu. Kritiky se zákon dočkal znovu i z Bruselu. Evropská komise vede s Polskem kvůli reformě soudnictví spor už několik let.

„Je nás hodně. Jsou tu představitelé prakticky všech (polských) soudů v čele s předsedkyní nejvyššího soudu Malgorzatou Gersdorfovou,“ prohlásil soudce, který vítal účastníky.

„Děkuji, že bráníte naše práva,“ stálo na jednom z transparentů v průvodu, ve kterém vlály i vlajky Polska a Evropské unie. Cestou od sídla nejvyššího soudu k sídlu parlamentu soudci nesli hesla protestu: „Právo na nezávislost“ a „Právo na Evropu“. Hodně demonstrantů šlo v talárech, jiní si je nesli přehozené přes ruku.

„Jsem v taláru, protože tu nejsem soukromě. Přijel jsem služebně, splnit přísahu, že budu plnit soudcovský slib, hájit ústavu, právo a občanská práva,“ řekl reportérům jeden ze soudců. „Ještě před pár měsíci jsme si nedokázali představit, že bychom se v talárech sešli na ulici. Ale odhodlání našich vládců podřídit si soudy přesahuje naši fantazii,“ dodal.

Do Varšavy přijeli soudci z Česka, Francie, Nizozemska i Irska

„Je to další krok v sérii postupného ničení právního státu,“ vysvětlil svou účast ve Varšavě delegát Soudcovské unie ČR Tomáš Novosad. „Jsem soudcem odvolacího soudu v Amsterdamu, ale nepřijel jsem jako nizozemský soudce. Přijel jsem jako evropský soudce podpořit polské kolegy, kteří se bojí o svou nezávislost,“ řekl zase Maarten Feteris.

„Jsme tu proto, abychom upozornili na obrovský význam právního státu a nezávislých soudů,“ zdůraznila rakouská soudkyně Edith Zellerová. „Francie tu nemohla chybět,“ dodala soudkyně Nathalie Leclercová-Garretová z Paříže. „Jsme tu proto, abychom hájili právo a zákonnost, protože to je povinností soudce,“ uvedl John Mac Menamin z irského nejvyššího soudu.

Pochod soudců a právníků ve Varšavě
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

Tresty pro „neposlušné“ soudce

Bezprostředním důvodem pochodu se stal zákon, který minulý měsíc přijali polští poslanci hlasy vládní většiny. Umožňuje postihnout soudce, kteří se stavějí proti kontroverzní soudní reformě, prosazované konzervativní vládou. Polský kabinet kritiku odmítá a tvrdí, že zákon má zabránit chaosu v justici.

„Je to ten nejostudnější zákon za poslední roky. Je zjevně v rozporu s ústavou i právem Evropské unie. Likviduje nezávislost soudů a soudců. Nemá ale smysl přesvědčovat autory zákona, protože dobře vědí, o co jde. Nezbývá než doufat, že našeho protestu si všimne Polsko a Evropa,“ poznamenal další z demonstrujících soudců.

Opozice chce zákon zdržet v horní komoře, kde má těsnou většinu. „(Senát) bude dbát o nenarušitelnou ústavní zásadu spolupráce, ale také o vzájemnou nezávislost soudní, výkonné a zákonodárné moci,“ slíbil maršálek Senátu Tomasz Grodzki.

K nevoli premiéra se opoziční šéf Senátu sešel s eurokomisařkou Věrou Jourovou, nově zodpovědnou za dodržování vlády práva. Ta už dřív dopisem polské instituce vyzvala, aby schvalovací proces zastavily.