Brusel žene Polsko k soudu EU. Nelíbí se mu tresty pro neukázněné soudce

Evropská komise žaluje Polsko u Soudního dvora EU kvůli novému disciplinárnímu řádu polských soudců. Podle Bruselu zákon zavádějící možnost postihů ohrožuje nezávislost justice.

Komise v prohlášení sdělila, že podala žalobu „na základě toho, že nový disciplinární řád podkopává nezávislost polských soudů a nezaručuje nutné garance ochrany soudců před politickou mocí“.

Vliv politiků na justici

Žaloba se týká části justiční reformy. Změny umožňují postihovat soudce, pokud by v řízeních vynesli rozhodnutí, které by bylo proti vůli úřadů. Členy nově vytvořené disciplinární komory přitom vybírá zemská soudcovská rada, o jejíchž členech rozhoduje parlament. Kandidáty na místo v komisi pak potvrzuje prezident.

„Polský zákon především umožňuje, aby byli řadoví soudci podrobováni disciplinárnímu vyšetřování, procedurám a sankcím na základě obsahu jejich soudních rozhodnutí,“ zdůvodnila Komise svůj krok.

Soud EU již na podnět Evropské komise letos řešil snížení věkové hranice pro odchod do důchodu soudců polského nejvyššího soudu. Toto opatření je podle závěru soudu v rozporu s unijním právem.

Konzervativci zřejmě míří k dalšímu triumfu

V neděli čekají Polsko klíčové parlamentní volby. Očekává se, že vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) znovu vyhraje. Konzervativci si získali řadu občanů zvyšováním sociálních výdajů, ale také důrazem na nacionalistická témata a varováním před hrozbami v čele s migrační krizí či „diktátem z Bruselu“, píše agentura Reuters.

Polská opozice, obhájci práv i unijní představitelé varují, že PiS oslabuje polskou demokracii, a to zejména tím, že se snaží dostat soudy, ale i média pod přímou státní kontrolu. Vládní strana má podporu zejména na venkově, mezi silně věřícími.