Špinavá válka. V boji proti Kurdům dělají za Turecko černou práci syrští ozbrojenci

V boji proti Kurdům dělají za Turecko černou práci syrští ozbrojenci (zdroj: ČT24)

Zprávy o válečných zločinech spáchaných v Tureckem okupované severní Sýrii proti tamním Kurdům se množí. Většinu mají na svědomí syrsko-arabské milice, které za tureckou armádu dělají špinavou práci. Před v pořadí již třetím tureckým vpádem do země letos v říjnu uteklo z oblasti 300 tisíc Kurdů.

V tureckém městě Akcakale si zranění z bojů léčí Husein, jeden z mnoha syrských ozbrojenců vycvičený Ankarou. Řadoví bojovníci jako on dostávají v přepočtu patnáct set korun měsíčně. Obvinění, že si k žoldu pomáhají rabováním, odmítá.

„Zabíjet civilisty nepřichází v úvahu. Protivník se mezi nimi ale zbaběle skrývá. My jsme nikomu neublížili. Všichni nás přivítali. Děti, dospělí,“ tvrdí ozbrojenec proturecké Svobodné syrské armády (FSA). Jeho slova však není možné zcela ověřit.

Někteří lidé odchod kurdských milic přivítali. Desítky tisíc jiných boje vyhnaly. Obavy ze sektářského násilí šířily případy zastřelení spoutaného zajatce u dálnice M4 nebo brutálního znásilnění a vraždy kurdské političky Hervin Khalafové.

Někdejší důstojník syrské armády a nyní velitel jednotek ozbrojenců Hišám Mustafa nemá pro dotazy na podezření z válečných zločinů příliš pochopení. „Vznikla komise, která zabití té ženy vyšetřuje. Nemyslím, že YPG mají političky. Všechno to jsou bojovnice. Vycvičené v táborech PKK v Iráku,“ vyjádřil se velitel Tureckem podporované Svobodné syrské armády.

Bez hierarchie a disciplíny

Vojenské ležení v Akcakale je jedním z míst, které využívá jak turecká armáda, tak jí podporovaní syrští ozbrojenci. Po vpádech do Sýrie v letech 2016 a 2018 je to nyní již potřetí, kdy Ankara tato uskupení v první fázi ofenzivy využívá jako své pozemní síly.

„FSA byla založena tureckou tajnou službou a CIA, aby zničila Bašára Asada. Postupně se vyvinula v regulérnější armádu, stále ale zůstává jen deštníkem kryjícím roztříštěné skupiny bez pořádné velitelské struktury a disciplíny,“ vysvětlil vojenský analytik Metin Gürcan.

Gürcan o probíhajícím konfliktu hovoří jako o špinavé válce, ve které se protivníci snaží navzájem zcela zničit. Obvinění z válečných zločinů ulpěla v podstatě na každém účastníkovi konfliktu v Sýrii. Ani tentokrát zevrubné vyšetření a případné potrestání viníků není na pořadu dne.