Nemám na nájem, napsal student ve Francii a pokusil se upálit. Spustil vlnu protestů

Horizont ČT24: Protesty studentů ve Francii (zdroj: ČT24)

Na několika místech Francie se začali studenti bouřit proti nejistotě, nedostatku perspektivy a kvůli obavám o svoji budoucnost poté, co se jejich spolužák v pátek zapálil před univerzitní kantýnou v Lyonu. Čin zdůvodnil obtížnou finanční situací, ze které obviňuje politické špičky. Teď bojuje v nemocnici o život.

Dvaadvacetiletý student napsal, že už nadále nemá sílu čelit finančním potížím a není schopen platit měsíčně 450 eur (11,5 tisíce korun) za nájem. Jeho čin získal podporu v dalších francouzských městech, nejvíce v Saint-Etienne, odkud pochází.

V Lille na severu Francie měl vystoupit před tisícovkou studentů bývalý francouzský prezident Francois Hollande. Několik desítek z nich ale obsadilo amfiteátr, kde se měla beseda konat, a vystoupení bývalé hlavy státu bylo nakonec zrušeno.

Drahé studium

Mnozí vykřikovali hesla jako „Hollande zmiz, univerzita ti nepatří“. Někteří také ničili jeho knihy. Poté se dav přesunul před budovu, kde proti současné politice vlády protestovaly tři až čtyři stovky nespokojených studentů.

Vadí jim, že se jejich situace stále zhoršuje, rostou náklady na studium a po jeho absolvování je stále obtížnější najít práci. Vinu na tom má podle nich nejen současný prezident Emmanuel Macron, ale právě i jeho předchůdci jako Hollande.

V Paříži se několik stovek protestujících vydalo Latinskou čtvrtí až k ministerstvu pro vyšší vzdělání. Několik z nich dokonce vylomilo bránu a zasáhnout musela policie. Studenti nevylučují, že budou v protestech pokračovat a podobně jako v Lyonu a částečně v Lille přistoupí k blokádě univerzit.