V Moldavsku se rozpadla koalice. Prozápadní premiérka vládla pouhých pět měsíců

Moldavská vláda prohrála hlasování v parlamentu o důvěře. Následně se podle tiskových agentur rozpadla vládní koalice tvořená proevropským blokem ACUM a proruskými socialisty. Jen pět měsíců po nástupu prozápadní premiérky Sanduové, která si dala předsevzetí bojovat proti korupci, tak zemi hrozí nestabilita, varuje agentura Reuters.

V parlamentu pro pád vlády hlasovalo 63 ze 101 zákonodárců, socialisté tak hlasovali společně s poslanci opoziční Demokratické strany uprchlého oligarchy Vlada Plahotniuka. „Zradili jste každého občana, který měl naději. Zradili jste lidi,“ vyčetla poslancům premiérka Maia Sanduová z proevropského svazu ACUM.

Vztahy mezi premiérčiným blokem ACUM a socialisty prezidenta Igora Dodona se zhoršily kvůli záměru Sanduové převzít kontrolu nad jmenováním generální prokuratury, což premiérka označovala za klíčový problém v boji proti korupci, poznamenala agentura AP. Podle socialistů šlo ale o porušení koaliční smlouvy, a tak navrhli hlasování o důvěře.

Moldavsko letos v dubnu destabilizoval skandál kolem ztracené miliardy dolarů (více než 25 miliard korun). Ten vypukl poté, co moldavská centrální banka zjistila, že tři finanční ústavy, dohromady obhospodařující třetinu bankovních aktiv celé země, poskytly půjčky ve výši jedné miliardy dolarů. To představuje 15 procent hrubého domácího produktu této postsovětské republiky. Peníze byly podle spekulací tisku převedeny na konta v Rusku.

Kvůli aféře přišli o křesla zástupce guvernéra centrální banky a šéf státní finanční kontroly. Hodně analytiků je přesvědčeno, že instituce ignorovaly podezřelé transakce „na pokyn shora“ od vlivných politiků.

Tehdejší premiér Chiril Gaburici proto požadoval odvolání prokurátorů a bankéřů, neschopných vyřešit skandál. Jenže ho ze hry dostala aféra okolo vlastního diplomu.

Jedna z nejchudších zemí Evropy se dlouhodobě potýká s korupcí a politickými zmatky. Země je od nabytí nezávislosti v roce 1991 v důsledku rozpadu Sovětského svazu arénou pro soupeření mezi Západem a Ruskem.

Moldavsko nabralo proevropský kurz v roce 2009, větší podporu proevropských politiků vyvolalo i ruské zapojení do ukrajinského konfliktu. Jenže významná ruskojazyčná část obyvatel země by dala přednost sblížení s Moskvou.