Babiš chce posílit unijní účetní dvůr. Ví, kde najít v EU úspory, vzkázal z Lucemburku do Bruselu

Události: Babiš si pochvaluje návštěvu Lucemburska, je pro posílení účetního dvora EU (zdroj: ČT24)

Český premiér Andrej Babiš (ANO) si přeje větší váhu Evropského účetního dvora (EÚD) při rozhodování o finančních tocích uvnitř Evropské unie. Uvedl to v Lucemburku při návštěvě sídla instituce, která kontroluje účetnictví všech příjmů a výdajů EU a jejích orgánů. Babiš také v pátek uctil památku studenta Jana Palacha položením květin u jeho pamětní desky v historickém centru lucemburské metropole.

Evropský účetní dvůr (EÚD), založený v roce 1977, dbá na to, aby byly finanční prostředky EU vynakládány podle schválených zásad a na určené účely. V případě nesrovnalostí však účetní dvůr nemá exekutivní pravomoci.

„Myslím, že je to důležitá instituce, kterou my na Evropské radě úplně nevnímáme. Měli bychom možná více čerpat z jejích informací, protože je to instituce, která poukazuje na úspory, kterých bychom v rámci evropských institucí měli a mohli dosáhnout,“ komentoval Babiš svou návštěvu. 

Babiš už tuší, kde by se dalo ušetřit

Český premiér se domnívá, že například u Evropského parlamentu, který má právě v Lucemburku generální sekretariát, ale také u Evropské komise jsou „obrovské částky, které by se asi daly ušetřit“. Babiš řekl, že pro něj schůzka se zástupci EÚD byla inspirativní a že je nyní „vyzbrojen“ na debatu o příštím rozpočtu Evropské unie.

Premiér využil k návštěvě jedné z unijních institucí se sídlem v Lucemburku nynější dvoudenní oficiální návštěvu Lucemburska. Při pracovní snídani v sídle unijního účetního dvora se setkal s šéfem úřadu Klausem-Heinerem Lehnem nebo s českým zástupcem v EÚD Janem Gregorem. Ten byl Babišovým náměstkem v době, kdy byl současný premiér ministrem financí.

O své činnosti Evropský účetní dvůr každoročně informuje ve výroční zprávě, která je podkladem pro kontrolní činnost Evropského parlamentu. Ze zprávy zveřejněné minulý měsíc vyplývá, že míra chybovosti v rozpočtových výdajích EU loni mírně stoupla na 2,6 procenta z předloňských 2,4 procenta. V roce 2016 to bylo 3,1 procenta.

Dvůr během auditu za rok 2018 zjistil devět podezření z podvodu, které oznámil Evropskému úřadu pro boj proti podvodům (OLAF). Jedno podezření se týká ČR, a to neupřesněné veřejné zakázky v oblasti hospodářské, sociální a územní soudržnosti.

EÚD zaměstnává přibližně devět set odborníků, z toho 31 z České republiky. Přibližně dvě třetiny zaměstnanců EÚD tvoří auditoři. Účetní dvůr loni provedl nejvíc auditních dnů v Itálii (335), Německu (347) a Polsku (335). V České republice experti strávili auditem dohromady 101 dní, sdělil ČTK Damijan Fišer z tiskového odboru EÚD.

Babiš ocenil úroveň vzájemných vztahů

Český premiér se v Lucembursku setkal i s představiteli tamního parlamentu, prošel si historické centrum Lucemburku a nakonec zavítal do inovačního centra House of Startups.

Pochvaloval si zejména přátelské osobní vztahy se svým protějškem Xavierem Bettelem. Ten s českým premiérem jednal nejen při čtvrtečním oficiálním setkání, ale také při neformální večeři. Babiš připomněl, že se Bettel loni zúčastnil oslav 100. výročí vzniku Československa.

V pátek Bettel Babiše doprovázel při zastávce u Palachovy desky, při prohlídce katedrály Notre-Dame a návštěvě krypty s ostatky krále Jana Lucemburského a desítky minut ho provázel po ulicích a historických památkách Lucemburku. Zavedl Babiše a jeho manželku Moniku i do městského muzea a několika obchodů se suvenýry.

Návštěva Lucemburku se podle Babiše povedla. „Přijetí bylo na nejvyšší úrovni. Byl jsem i u velkovévody, kde jsem i přetáhl čas,“ pochlubil se premiér. „Snažím se pěstovat osobní vztahy s premiéry a prezidenty. To je důležité, když bojujeme v Evropě za naše zájmy,“ domnívá se. K těsným vztahům s Lucemburskem pak podle něj přispívá i společná historie. „A ta nás spojuje,“ uzavřel Babiš.