Řešíme nerovnováhu v obchodních vztazích, vysvětluje šéf amerických diplomatů v Evropě

Náměstek ministra zahraničí USA pro Evropu Philip Reeker hostem Událostí, komentářů (zdroj: ČT24)

Do Česka dorazil Philip Reeker, který na americkém ministerstvu zahraničí působí jako náměstek pro Evropu. Stal se tak nejvýše postaveným americkým politikem, který si v Praze připomněl třicet let od pádu komunismu. „Byl to nesmírně významný čas a je pozoruhodné, jaký pokrok jste učinili,“ řekl v pořadu Události, komentáře. Hovořil také o ukrajinské kauze prezidenta Donalda Trumpa. Rozhovor s ním vedl Martin Řezníček.

Spojené státy směřují k procesu impeachmentu. Vy jste v sobotu ve Sněmovně reprezentantů vypovídal osm hodin. Myslíte si, že impeachment sám o sobě může poškodit vaši práci směrem k Ukrajině?

Byl jsem předvolán Sněmovnou reprezentantů, abych odpověděl na otázky, které mi byly položeny. To je moje povinnost a já jsem to samozřejmě udělal. Chci pracovat na podpoře Ukrajiny, protože to je země, která v současné době volí západní směr, kterým se chce ubírat, Ukrajina chce nadále pokračovat demokratickou cestou, aby se vypořádala s problémy, jako jsou třeba korupce a oligarchie, které brzdí pokrok. Samozřejmě je tady také ruská agrese. Rusko okupuje část ukrajinského území a dále rozdmýchává válku, která už stála tisíce životů. My se snažíme zemi podporovat prostřednictvím našeho velvyslanectví a podpůrných programů, včetně vojenské podpory.

Nemůže mít impeachment amerického prezidenta kvůli jeho rozhovorům s ukrajinským prezidentem ten dopad, že se Ukrajina odvrátí od sbližování se Západem? 

Toho se neobávám, protože naše velvyslanectví nadále zůstává silně angažované v pomocných programech. Snažíme se podpořit ukrajinskou suverenitu, nezávislost a územní celistvost stejně jako reformní snahy, které prezident Zelenskyj momentálně vyvíjí, aby se z Ukrajiny stala více na západ orientovaná země, aby se zlepšily ekonomické podmínky a aby tam byly lepší příležitosti pro všechny občany.

Před několika dny se zdálo, že hrozí obchodní válka mezi Evropou a Spojenými státy. Co si o tom myslíte?

My všichni se snažíme eliminovat tarify a vytvořit rovné hrací pole napříč transatlantickým prostorem. Máme obrovskou obchodní výměnu, která je mnohem vyšší než bilion dolarů.

Máme také určitou nerovnováhu v obchodních vztazích a snažíme se to nějakým způsobem vyřešit. Máme samozřejmě obsáhlé obchodní dohody, které upravují například záležitosti spojené se zemědělstvím. To je velice obtížné a jsou tam velké problémy. Ostatně, kdyby byly jednoduché, už bychom je vyřešili dávno.

Víme, že svobodný obchod, férový obchod je dobrý pro nás pro všechny. Budeme se snažit nalézat nejrůznější možnosti, abychom eliminovali nerovnováhu.

Přijel jste do Prahy připomenout si třicet let od pádu komunismu. Neobává se americká administrativa, že by se mohla Česká republika vydat stejnou cestou jako Maďarsko? 

Jsou tu nové výzvy a přátelé by spolu měli hovořit o takovýchto věcech, podílet se na společných iniciativách. Nakonec všichni sdílíme stejný soubor hodnot a čelíme stejným výzvám. S českými partnery mluvíme třeba o tom, jak můžeme využít institucí, které jsme vytvořili, jako je vláda práva, základy demokracie, struktury jako NATO a samozřejmě Evropská unie – zkrátka jak využít celý ten transatlantický prostor Aliance a vztahy, abychom zlepšili životy našich občanů.

Je americká administrativa znepokojena úrovní demokracie ve střední Evropě, například v Maďarsku, Polsku nebo i v České republice?

Tohle je otázka, kterou si musí položit lidé hlavně tady: jak cítíte demokracii, jak si myslíte, že na tom je politika ve vašich zemích. My o tom hovoříme například na různých fórech a je to něco, o čem můžeme hovořit jako přátelé. Jako přátelé, kteří sdílí stejné hodnoty a také stejné hrozby.

Redakčně upraveno a kráceno. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu.