Německo bude soudit členy Asadovy tajné služby. Čelí obžalobě ze zločinů proti lidskosti

V Německu stanou poprvé před soudem dva bývalí členové tajné služby podřízené autokratickému syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Německý nejvyšší státní zástupce je obžaloval ze zločinů proti lidskosti a nápomoci k nim.

Anvar R., který do Německa přijel v červenci 2014, vedl podle obžaloby v Sýrii takzvanou vyšetřovací jednotku s věznicí. Od konce dubna 2011 do začátku září 2012 v ní byly brutálně a systematicky mučeny nejméně čtyři tisícovky lidí. „Následkem tohoto zneužívání nejméně 58 osob zemřelo,“ konstatovalo německé nejvyšší státní zastupitelství. 

Metody mučitelů byly podle informací úřadu pestré a patřilo mezi ně bití pěstmi, holemi, kabely nebo biči, elektrošoky či zavěšování lidí na strop jen za zápěstí. K brutálnímu nátlaku patřilo i několikadenní znemožňování spánku nebo výhrůžky mučením příbuzných.

„Systematické brutální fyzické a psychické zneužívání sloužilo na jednu stranu k vynucení přiznání a na druhou stranu k získávání dalších informací o opozičním hnutí,“ uvedla německá prokuratura.

Ve vězení pod vedením Anvara R. podle ní panovaly nelidské a ponižující podmínky. Cely byly například často tak přeplněné, že si vězni vůbec nemohli sednout. Anvarovi R. přitom muselo být jasné, že kvůli takovým podmínkám a mučení budou lidé umírat.

Proces by měl začít příští rok

Druhý obžalovaný muž Ijád A., který přišel do Německa loni v dubnu, podle státního zastupitelství pracoval v oddělení, které pomáhalo vyšetřovací jednotce vedené Anvarem R.

„Na podzim 2011 umožnil mučení a zatčení minimálně třiceti lidí,“ sdělil německý úřad, podle něhož Ijád A. spolu s dalšími zatýkal protivládní demonstranty. Už v ten okamžik přitom věděl, že jim hrozí mučení. Proto je obžalován z nápomoci ke zločinům proti lidskosti.

Oba obžalovaní jsou ve vazbě. Jejich případ, který je podle Evropského centra pro ústavní a lidská práva prvním podobným nejen v Německu, ale na celém světě, bude mít na starosti soud v západoněmecké Koblenzi. Proces by měl začít příští rok.