Uprchlíci narazili v Německu na své údajné věznitele, Asadovy důstojníky čeká první soud svého druhu

Události ČT: V Německu začne proces s důstojníky syrské tajné služby (zdroj: ČT24)

V Německu se připravují na vůbec první soudní proces kvůli mučení a vraždám tisíců vězňů režimu syrského prezidenta Bašára Asada. Zatčeni byli dva bývalí vysoce postavení důstojníci syrské tajné služby, v nichž několik uprchlíků poznalo své věznitele. Podle syrské opozice mučení v žalářích režimu nepřežilo na 14 tisíc lidí.

Podle přeživších Asadův režim používal elektrošoky nebo věšení za ruce. Vězni tak s vykloubenými rameny trpěli celé hodiny. „Šest členů mé rodiny bylo uvězněno, popraveno nebo jednoduše zmizelo,“ podotkla právnička Džumana Seifová, dcera bývalého syrského poslance, který se postavil Asadovi.

Sama připravuje proces proti těm, kdo podle svědků masové mučení řídili. Jeden z dopadených podezřelých Anwar R., dříve vysoce postavený agent Asadovy tajné služby, zběhl ze služeb režimu a požádal o azyl v uprchlické centrále v Berlíně. Tam ho však poznal další uprchlík – jeden z těch, na jehož mučení Anwar dohlížel.

Dalšího bývalého člena syrské tajné služby zatkla německá policie na západě země. Měl se podílet na vraždě dvou osob a mučení až dvou tisíc lidí. „K soudnímu procesu dojde zřejmě na konci tohoto nebo na začátku příštího roku,“ míní právník Patrick Kroker.

Jedná se o vůbec první soud svého druhu, a to i přesto, že Asadův režim obvinila z těžkých zločinů i komise OSN. Téměř úplné vítězství vlády v občanské válce a diplomatická ochrana Ruska však vylučují mezinárodní proces.

Soud v Německu umožňuje neobvykle široký výklad mezinárodního práva, který země sdílí pouze s Norskem a Švédskem. „Jde o takzvaný princip světového práva. Podle něj se v Německu smějí soudit i zločiny, které nemají žádný vztah k jeho území,“ vysvětluje Kroker.

Syrská válka trvá od roku 2011 a od zapojení Moskvy v roce 2015 se syrskému režimu podařilo většinu území původně kontrolovaného povstalci získat zpět. Oddíly oponentů Damašku a radikálů se v úterý stáhly z jedné z posledních bašt, z města Chán Šajchún v severozápadní provincii Idlíb.