Babiš pozval japonského premiéra do Prahy. S Tokiem chce hlubší spolupráci

Český premiér Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek v Tokiu sešel se svým japonským protějškem Šinzóem Abem a pozval ho do Prahy. Vhodnou příležitostí k návštěvě by mohlo být stoleté výročí navázání diplomatických vztahů obou zemí, které Praha a Tokio oslaví příští rok.

Babiš uvedl, že by Česká republika chtěla během návštěvy japonského premiéra dokončit a podepsat dohodu o strategické spolupráci s Japonskem. V Tokiu se prý také snažil přesvědčit japonskou stranu o zavedení přímého leteckého spojení s Prahou.

„Považujeme Japonsko za velice důležitého ekonomického partnera a investora. V Česku máme 266 japonských firem, které zaměstnávají asi 51 tisíc našich lidí, takže je tady obrovský potenciál spolupráce,“ podotkl český premiér.

„Příští rok oslavíme společně 100 let navázání diplomatických vztahů a já jsem pozval premiéra Abeho na návštěvu. Chtěli bychom během této návštěvy specifikovat a podepsat dohodu o strategické spolupráci,“ uvedl Babiš.

Spolupráce by se měla podle Babiše zaměřit na to, co Česko nejvíc trápí, a to je podle něj nedostatek pracovní síly. Tuzemskou ekonomiku je třeba podle mínění premiéra transformovat s využitím robotizace, umělé inteligence a dalších vyspělých technologií.

Babiš uvedl, že ve čtvrtek v Japonsku navštívil technologickou firmu NEC (Nippon Electric Company), která vyrábí například přístroje na rozpoznávání tváře. Ty by se daly v budoucnu využít třeba na letištích k rychlejšímu odbavení pasažérů. Český premiér rovněž připomněl, že firma Toyota, která vyrábí auta v Kolíně, chce zvýšit produkci.

Předseda české vlády zastupoval v úterý Česko na slavnostním uvedení nového japonského císaře Naruhita na trůn, čímž ho pověřil prezident Miloš Zeman. Ve čtvrtek svou návštěvu v Japonsku ukončil.