Porušujete příměří, ukazují na sebe Turci s Kurdy navzájem. Střelba přesto utichá

Turecko a kurdsko-arabská koalice SDF se vzájemně obviňují z porušování příměří, které by na severu Sýrie mělo platit do úterý. Od syrsko-turecké hranice nicméně není v sobotu slyšet střelba – na rozdíl od pátku, kdy již měl klid zbraní dojednaný americkým viceprezidentem Mikem Pencem platit.

Koalice SDF tvrdí, že turecká armáda pokračuje v boji, od vyhlášení klidu zbraní zahynulo nejméně dvanáct lidí. „Nevěříme, že boje přestanou. Turci se tady dopouštějí genocidy, tak jak jim můžeme důvěřovat?“ řekla učitelka ze syrského příhraničního města Kámišlí Fátima Muammerová. Exilová Syrská organizace lidských práv (SOHR) obvinila proturecké milice, že brání konvoji zdravotníků vjet do obleženého města Rás al-Ajn.

Ankara ale tvrdí, že dohodu vyjednanou ve čtvrtek plní a porušuje ji druhá strana. „Teroristé přesto v minulých 36 hodinách zaútočili čtrnáctkrát,“ uvedlo turecké ministerstvo obrany. Slovem teroristé označuje syrské kurdské oddíly YPG, které jsou součástí koalice SDF.

Podle agentury Reuters ale na rozdíl od pátku již nebyla v sobotu ráno od Rás al-Ajnu slyšet střelba.

Příměří by mělo platit pět dní (tedy 120 hodin), během kterých mají Kurdové stáhnout své oddíly z území u turecké hranice. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek pohrozil, že turecká armáda ofenzívu v úterý večer obnoví, jestliže Kurdové zónu nevyklidí. Ministr obrany Hulusi Akar zdůraznil, že Turecko přerušilo bojové operace právě proto, aby se Kurdové mohli stáhnout. „Jejich zbraně budou zabaveny a jejich posty zničeny. Pokud se to nestane, budeme dále bojovat,“ řekl.

Americký viceprezident Mike Pence, který příměří vyjednal, připustil, že počátek klidu zbraní nebyl snadný. „Chvílemi se tam bojovalo, ale vidíme i pozitivní aktivitu – začátek spolupráce, která je opravdu potřebná,“ uvedl.

Kurdský server Rudaw napsal, že panují neshody v interpretaci dohody o příměří, u jejíhož sjednání kurdští zástupci nebyli. Kurdové jí rozumí tak, že se její bojovníci mají stáhnout z okolí pohraničních měst Rás al-Ajnu a Tall Abjadu. Prezident Erdogan naopak dohodu čte tak, že se mají Kurdové stáhnout z příhraniční oblasti široké 440 kilometrů a dlouhé 32 kilometrů do vnitrozemí.

Pence připustil určité problémy v „koordinaci“ stahování jednotek YPG ze zóny, která je v dohodě o příměří stanovena. Ankara plánuje do oblasti, ve které nechce mít kurdské bojovníky, přemístit až dva miliony syrských uprchlíků, kteří v současnosti pobývají na tureckém území.