Další odklad brexitu Evropská unie neschválí, varuje Macron

Unijní lídři by neměli schválit další odklad brexitu a ani by tak neučinili. Francouzský prezident Emmanuel Macron to uvedl den před klíčovým hlasováním o nové brexitové dohodě v britském parlamentu. Ve stejném duchu se vyjádřil také irský premiér Leo Varadkar, který vidí jako alternativu ke schválení dohody pouze tvrdý brexit k 31. říjnu.

„Nemyslím si, že by měl být odsouhlasen další odklad. Měli bychom tato vyjednávání ukončit, posunout se k rozhovorům o našich budoucích vztazích a dotáhnout je do konce,“ citovala Macrona agentura Reuters. „Nesnažím se předpovídat budoucnost, ale nemyslím si, že schválíme jakýkoli další odklad,“ dodal podle serveru BBC na závěr summitu Evropské rady.

Ve čtvrtek těsně před začátkem vrcholné schůzky oznámila britská vláda a Evropská komise úspěch ve vyjednávání o úpravě „rozvodové“ dohody. Obě strany doufají, že nový dokument přinese rozuzlení vleklé snahy Británie vystoupit z Unie, kterou spustil výsledek referenda z června 2016.

Pozměněná brexitová dohoda by ale mohla v sobotu ztroskotat v britském parlamentu stejně jako třikrát původní návrh ujednání. Stane-li se tak, britská vláda bude muset požádat o nový odklad odchodu z EU kvůli zákonu, který odsouhlasil už dříve britský parlament.

„Nezapomínejte však, že tato žádost by musela být jednomyslně schválena všemi 27 lídry, tudíž si nemyslím, že poslanci, kteří budou zítra (v sobotu) hlasovat, by měli předpokládat, že by se pro prodloužení (vyjednávacího období) našla jednomyslná podpora. (…) Bylo by nesprávné brát to jako samozřejmost,“ uvedl irský premiér.

Varadkar podle deníku The Guardian také řekl, že ačkoli Irsko by se nebránilo novému odkladu za účelem ratifikace dohody v britském parlamentu, žádný záložní plán neexistuje. „Plán B je brexit bez dohody a my všichni se na toto připravujeme,“ prohlásil.

Tlak na Brity sílí

Britští novináři nicméně vnímají podobná vyjádření spíše než jako odraz reálného stanoviska unijní „sedmadvacítky“ jako snahu zvýšit tlak na britské zákonodárce před sobotním hlasováním. „Klíčoví hráči dělají všechno pro to, aby pomohli (britskému premiérovi Borisi) Johnsonovi,“ komentoval vývoj Tim Shipman z listu The Sunday Times.

Chris Morris z BBC připomněl, že Macron se podobně vyjadřoval už před původním březnovým termínem brexitu. „Myslím, že po jistém rozhořčení by odpověď z Bruselu na žádost o odklad nejspíše byla kladná,“ napsal.