Při protestech v Iráku zemřely desítky lidí. Zákaz vycházení platí už i v Bagdádu

Iráckými městy se od úterý šíří protesty kvůli ekonomickým problémům a korupci ve vládě. Od té doby přišlo o život podle zdroje agentury AFP 27 lidí, mezi nimiž je 25 demonstrantů a dva policisté. Agentura Reuters píše o 20 mrtvých a o šesti stech raněných. Lidé demonstrují i přes zákazy vycházení.

V Násiríji stejně jako v jihoirácké Amáře byl původně vyhlášen zákaz vycházení na noc na dnešek. Úřady jej ohlásily v reakci na předchozí protesty, při nichž ve středu zemřeli v Násiríji čtyři lidé a 14 jich utrpělo zranění. Po násilnostech byl zákaz vycházení v obou městech obnoven a platí také v Hille a šíitském posvátném městě Nadžaf.

V Bagdádu platí zákaz vycházení od páté hodiny ranní místního času (4:00 SELČ). Přesto se tam podle agentury Reuters sešly na čtyři tisíce lidí. Pokusili se pochodovat k náměstí Tahrír v centru města, ale policie zahájila palbu a použila slzný plyn.

Ve čtvrtek nad ránem se ozvaly exploze z takzvané Zelené zóny, v níž sídlí vládní úřady a velvyslanectví několika zemí a do níž se lidé snažili dostat při protestu v úterý. Podle bezpečnostních zdrojů výbuchy nezasáhly budovy koaličních sil pod vedením Spojených států. Irácké úřady vyšetřují jejich původ, který je zatím nejasný.

AFP: Hrozí, že účast na protestech silně vzroste

Ačkoliv protesty podle všeho vznikly samovolně, šíitský duchovní Muktada Sadr ve středu vyzval své četné stoupence, aby pořádali pokojné protesty vsedě. Podle AFP tedy hrozí, že by účast na demonstracích mohla silně vzrůst.

Již nyní jde přitom o dosud největší protesty směřované proti vládě premiéra Ádila Abdal Mahdího, který do funkce nastoupil před necelým rokem. 

Nejdříve propukly nepokoje na jihu Iráku

Protesty proti nedostatku veřejných služeb se nejprve konaly spíš na jihu země. Iráčany trápí zejména často přerušované dodávky elektřiny, nezaměstnanost a také korupce, která podle nich panuje ve vládě.

V posledních dnech se nepokoje rozšířily i do hlavního města Bagdádu. „Chceme jen žít. Nic jiného. Chceme žít jako ostatní lidé, Arabové, svět. Chceme základní práva, elektřinu, vodu, zaměstnání, léky. Nic víc. Nechceme moc, pozice, peníze nebo jmění. Požadujeme jen běžný život, kus chleba k jídlu. Ale vláda místo toho střílí do davu a zabíjí lidi,“ prohlásil ve středu demonstrant Mohammed Jassim.

Ve čtvrti Aš-Šaab na severu Bagdádu se středečních protestů účastnilo přes dvě stě lidí, kteří zablokovali klíčovou silnici spojující hlavní město se severem země. Další demonstrace propukly v části Az-Zaafaráníja v jihovýchodním Bagdádu, kde se je podle agentury Reuters policie snažila rozehnat střelbou do vzduchu a slzným plynem.

Protesty v Bagdádu
Zdroj: Thaier Al-Sudani/Reuters

Při střetu policistů a protestujících v centru města zemřeli ve středu tři lidé. Podle agentury Reuters zemřelo ve čtvrti Az-Zaafaráníja dítě, když jeden z protestujících hodil na projíždějící civilní auto zápalnou lahev. Protiteroristické síly pomocí střelby a slzného plynu bránily demonstrantům v přístupu na bagdádské letiště.

Menší skupiny protestujících se ve středu sešly také ve městě Kirkúk na severu Iráku a ve východní provincii Dijála.

Ve městě Násiríja zemřeli čtyři z protestujících a nejméně 14 lidí bylo zraněno, včetně 11 členů bezpečnostních složek, uvedla s odkazem na místní úřady agentura AFP. Podle Reuters policie „ztratila kontrolu“ nad situací a musely být povolány elitní armádní protiteroristické jednotky.

Bouřlivé úterý

Při úterním protestu policie použila slzný plyn, vodní děla i ostré náboje. Následky střetu s demonstranty ve středu v centru irácké metropole odklízela úklidová služba a těžká technika odvážela odpad..

Protesty v Bagdádu
Zdroj: Wissm al-Okili/Reuters

Úterní protest neorganizovala žádná politická strana ani skupina, byl podle všeho projevem všeobecné nespokojenosti občanů. Mluvčí ministerstva vnitra hovořil o „sabotérech, kteří se snaží rozpoutat násilí“.

Protestujících se zastala hlava státu

Prezident Sálih ale na Twitteru zdůraznil, že ústava dává lidem právo na poklidné manifestace. „Pořádkové síly jsou tady proto, aby chránily občany. Naši mladí chtějí reformy a práci, je naší povinností tyto legitimní požadavky splnit,“ napsal.

Zástupkyně OSN v Iráku Jeanine Hennisová-Plasschaertová uvedla, že ji situace znepokojuje, a vyzvala irácké úřady ke zdrženlivosti.