Prezident Si vzdal hold nabalzamovanému vůdci Maovi. Čína slaví 70 let komunismu

Vlivní čínští činitelé vzdali hold Mao Ce-tungovi, před 70 lety založil komunistickou Čínu (zdroj: ČT24)

Čínský prezident Si Ťin-pching se v pondělí spolu s dalšími vysokými představiteli země poklonil památce zakladatele komunistického státu Mao Ce-tunga. Do mauzolea přišel v předvečer 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky. Takové pocty vůdci Maovi, zodpovědnému za smrt milionů lidí, jsou v posledních letech poměrně neobvyklé, upozornily agentury AFP a AP.

Prezident Si Ťin-pching se nejprve třikrát poklonil soše Mao Ce-tunga v jeho mauzoleu na centrálním pekingském náměstí Nebeského klidu. Poté znovu vzdal někdejšímu čínskému vůdci hold u jeho nabalzamovaného těla, které v mauzoleu spočívá.

Položil také věnec u Památníku lidových hrdinů, který byl postaven na památku všech, kdo položili životy v boji proti feudalismu, kapitalismu a reakci.

Prezident Si u Památníku lidových hrdinů
Zdroj: Thomas Peter/Reuters

Mao Ce-tung stál v čele revoluce, která vedla ke vzniku Čínské lidové republiky v roce 1949. Od té doby až do své smrti v roce 1976 nejlidnatější zemi světa neomezeně vládl.

Desítky milionů obětí

Jeho stoupenci mu přičítají zásluhy na vytvoření silné a sjednocené Číny. Odpůrci naopak připomínají, že v důsledku jeho represí a politických a hospodářských chyb vedoucích mimo jiné k ničivému hladomoru zahynuly desítky milionů lidí. Hlad vznikl například po Maově rozhodnutí vymýtit špačky, protože žerou cennou úrodu. Následující rok ji zničil hmyz, který se bez špačků přemnožil.

Čínská komunistická strana již dříve přiznala, že Mao udělal za své vlády „jisté chyby“. Portréty zakladatele moderní Číny ale dodnes zdobí čínské bankovky a jeho balzamované tělo přitahuje v pekingském mauzoleu zástupy návštěvníků.

„Všichni chybujeme. Nemůžeme smazat jeho dobrou stránku jen proto, že udělal chybu. Jeho vliv na zemi musíme posuzovat komplexně. Díky němu je Čína silnější,“ míní studentka Chuang Ning.

Číňané si 70. výročí založení komunistického státu připomenou v úterý v centru metropole mohutnou vojenskou přehlídkou a ohňostrojem.

Oslavy mají vyzdvihnout přerod Číny z chudé země zničené japonskou invazí za druhé světové války v druhou největší světovou ekonomiku a globální velmoc. „Jsem moc pyšný na úspěchy naší země! Pro Čínu to nebylo vůbec snadné,“ prohlásil pamětník založení státu Ťin-jüan fu.

Čína slaví 70 let od začátku komunistické éry
Zdroj: AP/Andy Wong/ČTK

Maovy přešlapy zapomenuty

Prezident Si přednese projev, v němž bude podle očekávání chválit úspěchy komunistického režimu v oblastech jako boj s chudobou, hospodářský rozvoj a vyspělé technologie.

Současně zamlčí přetrvávající porušování lidských práv, krvavé potlačení prodemokratických demonstrací na náměstí Tchien-an-men před 30 lety či katastrofální dopady Maovy vlády, píše agentura AFP.

Analytici spekulují, jaké zbraně čínský režim na vojenské přehlídce předvede. K vidění by mohla být mezikontinentální balistická střela Tung-feng 41 (Dong Feng 41), která je údajně schopna nést až deset jaderných hlavic a která by dokázala zasáhnout kterýkoli cíl v USA. Ohlášena je účast 15 tisíc vojáků, více než 160 letadel a 580 kusů vojenské techniky.

„Mao ve skutečnosti jen založil novou dynastii. Není to císařská monarchie, ale monarchie komunistické strany,“ podotkl nezávislý analytik Čang Li-fan.