Maďarský a rumunský eurokomisař narazili v právním výboru, vadily zatajené miliony i vazby na Orbána

Kandidáti na eurokomisaře navržení Rumunskem a Maďarskem neprošli hlasováním právního výboru Evropského parlamentu (EP), který hodnotil jejich finanční záznamy a možné střety zájmů. Kandidatura Rovany Plumbové a Lászlóa Trócsányiho je tak pozastavena a nemohou se zúčastnit slyšení ve výborech plánovaných na příští týden. Dalších 24 členů Komise souhlas výboru získalo.

Navržená rumunská komisařka pro dopravu nedokázala podle mínění většiny členů výboru obhájit, proč v majetkové bilanci předložené EP zamlčela dva úvěry v celkové hodnotě téměř milionu eur (26 milionů korun). Poslanci nebyli spokojeni ani s tím, jak vysvětlila původ peněz, které věnovala své sociálnědemokratické straně.

László Trócsányi
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Její maďarský kolega László Trócsányi, který by měl mít na starosti sousedskou politiku a rozšíření EU, zase nedokázal výboru vysvětlit, jak moc byla či stále je právní kancelář, kterou založil před více než čtvrtstoletím, napojena na vládu Viktora Orbána.

Proti Plumbové hlasovalo 15 poslanců a jen šest ji podpořilo, zatímco u Trócsányiho byl poměr méně nepříznivý 11 ku devíti. Zbylí členové výboru se zdrželi a navržení eurokomisaři tak nezískali souhlas, který potřebují, aby se mohli zúčastnit slyšení ve výborech příslušných k jejich portfoliům.

Mluvčí Komise Mina Andreevová řekla, že nesouhlas neznamená, že by státy nutně musely navrhnout náhradníky. „V současnosti to znamená, že je celá procedura (jejich schvalování) pozastavena,“ sdělila mluvčí. Výbor nyní zašle von der Leyenové dopis, v nímž jí svůj nesouhlas oznámí, a další krok bude na šéfce Komise. Obě země však rovnou mohou navrhnout náhradní kandidáty, pokud se chtějí vyhnout možným dalším problémům při schvalování obou politiků.

Plumbová čelila v EP odporu i kvůli dalším věcem. Někteří poslanci ji považují za spolupracovnici ještě nedávno nejmocnějšího muže rumunské politiky Livia Dragney, který byl odsouzen ke třem a půl roku vězení za podplácení a zneužívání pravomocí. Část rumunských europoslanců už proto vyhlásila, že se pokusí jejímu schválení zabránit.

Pro Trócsányiho zase byla obtíží údajná loajalita k maďarskému premiérovi, jehož vládnutí část levicových či liberálních europoslanců považuje za nedemokratické.

Potíže měli i další kandidáti

Právní výbor požadoval podrobnější vysvětlení majetkových poměrů i od dalších kandidátů. Poslanci považovali za problémové například akcie, které drží budoucí rakouský komisař pro rozpočet Johanes Hahn v několika bankách. Podle informací webu Politico jej výbor dopisem vyzval, aby se vlastnických podílů zbavil.

Vysvětlovat detaily musel i polský kandidát na eurokomisaře pro zemědělství Janusz Wojciechowski, u něhož panují nejasnosti okolo vlastnictví bytu v Bruselu. Žádnému z nich však výbor kandidaturu nepozastavil.

Dodatečně informace si už ve středu členové výboru vyžádali i od Španěla Josepa Borrella, který se má stát šéfem unijní diplomacie, navrženého belgického komisaře pro spravedlnost Didiera Reynderse a Portugalky Elisy Ferreiraové, která má mít na starosti politiku soudržnosti. Podle informací ČTK však toto trio už své záležitosti objasnilo.

Jourová prošla bez problémů

U většiny dalších designovaných členů EK včetně Jourové či klíčových místopředsedů Franse Timmermanse, Margrethe Vestagerové a Valdise Dombrovskise neměl výbor k hodnocení finančních poměrů zásadnější připomínky.

Budoucím eurokomisařům se tak otevřela cesta ke slyšením ve výborech, která začnou příští pondělí a potrvají do 8. října. Jourovou budou europoslanci „grilovat“ v pondělí 7. října. Definitivní potvrzení celé Komise pak bude mít v rukou říjnové plenární zasedání EP.