Výčitky kvůli brexitu, kritika Johnsona i vzpomínky na zkouřená léta. Cameron vydal paměti

V Británii vychází paměti bývalého premiéra Davida Camerona. Ten se do dějin zapsal nejvýrazněji uspořádáním referenda o brexitu. Popisuje, co ho k tomu vedlo a jaké reakce v něm vyvolal výsledek. Ostře se naváží do současného premiéra Borise Johnsona i dalších kolegů. Vzpomíná také například na legalizaci sňatků homosexuálů, kterou považuje za jeden z největších úspěchů.

Připouští, že si vyčítá mnohá rozhodnutí ohledně referenda o brexitu, například jeho načasování. „Mnoho věcí bych udělal jinak,“ napsal v úryvku publikovaném v The Times.

„Neočekával jsem sílu emocí, které se strhly během referenda i po něm. S opravdovou lítostí jsem pozoroval, jak moje milovaná země trpí nejistotou a rozdělením,“ vyznal se.

Trvá však na tom, že přejednání podmínek britského členství v Unii a referendum o nich bylo správné. „Především s krizí eurozóny se organizace měnila před očima. Naše už tak vratké místo v ní bylo stále složitěji udržitelné,“ vysvětluje. Dodává, že předložení rozhodnutí o dalším členství lidem bylo nevyhnutelné. „Hluboce lituji, jak to dopadlo, a že můj přístup selhal,“ píše a přiznává svou chybu.

Konzervativec Cameron stál v čele britské vlády v letech 2010 až 2016. V lednu 2013 Britům slíbil, že dostanou možnost prostřednictvím plebiscitu rozhodnout o členství své země v EU poté, co dojednal nové podmínky. Referendum se uskutečnilo 23. června 2016. Cameron před hlasováním prosazoval setrvání v Unii a tři týdny po vítězství opačného tábora oznámil rezignaci.

Johnson prý prosazoval brexit kvůli kariéře

V pamětech se věnuje také stranickým kolegům. Boris Johnson se prý při rozhodování o tom, zda podpořit kampaň pro setrvání v EU, či pro odchod, zajímal v první řadě o to, co pro něj bude nejvýhodnější. „Jakýkoliv vysoce postavený představitel toryů, který by se kampaně ujal na straně zastánců brexitu, která byla plná výjevů patriotismu, nezávislosti a romantiky, by se stal zlatíčkem strany,“ napsal Cameron. „(Johnson) nechtěl riskovat, že tuto korunu získá jiná významná osoba, zejména pokud by to měl být Michael Gove,“ doplnil.

Zdůraznil také, že ačkoliv Johnson opakovaně řekl, že Spojené království musí EU opustit 31. října, v soukromí hovořil o možnosti vyhlášení nového referenda po nových jednáních s EU.

Cameron také kritizoval, že Johnson v kampani využil autobus, na kterém byl mnohokrát zpochybněný slogan, že vystoupení z EU by Británii umožnilo každý týden státnímu zdravotnictví odvádět 350 milionů liber navíc: „Boris se vozil v autobusu po Británii a pravdu nechal doma.“ Johnson a Gove byli podle něj „velvyslanci věku populismu očerňujícího experty a ohýbajícího pravdu“.

Zkouřená studentská léta

Brity v knize pohoršilo, že Cameron se ptal soukromého tajemníka Alžběty II., zda by se nemohla vyjádřit proti nezávislosti Skotska v době před referendem o jeho odtržení. Královna následně při odchodu ze mše v kostele nedaleko svého panství Balmoral ve Skotsku občany vyzvala, aby „velice důkladně přemýšleli o budoucnosti“. To vyvolalo rozsáhlé debaty, protože panovnice se k politickým otázkám nesmí vyjadřovat.

Text se podle BBC věnuje i dávnějším dobám. Cameron například přiznává, že pravidelně kouřil marihuanu a lhal o tom svým učitelům. Vzpomíná i na trapný moment, kdy jako dítě při divadelním představení sprostě zanadával před královnou v hledišti, protože zapomněl část textu.

Detailně také popisuje změnu svého názoru na sňatky homosexuálů. Ty nejprve odmítal, jeho žena Samantha ho pak prý přesvědčila prostou větou: „Nebudu se cítit o nic méně vdaná, pokud se dva gayové budou chtít vzít.“ Na legalizaci sňatků, kterou prosadil v roce 2013, je velmi pyšný.