Francouzi budují chytrou hranici pro případ brexitu bez dohody

Horizont ČT24: Přípravy na brexit na hranici (zdroj: ČT24)

Francouzské úřady a firma Eurotunnel se připravují na tvrdý brexit. Nacvičují takové kontroly na hranicích, jako by Británie z Evropské unie už odešla bez dohody. Předpokládané dlouhé kolony by mohl částečně zkrátit elektronický systém takzvaných chytrých hranic.

Celní kontrola mezi Francií a Spojeným královstvím už nefunguje 46 let. Teď se připravuje její obnova. Francouzská vláda přijala na sedm set celníků. Do nové infrastruktury, odstavných parkovišť a skladů investovala společně s firmou Eurotunnel desítky milionů eur.

Největší naděje vzbuzuje takzvaná chytrá hranice. Ta propojí kamerový systém snímající poznávací značky s čárovým kódem na nezbytných dokumentech o zboží. Přepravce je vyplní ještě před příjezdem on-line a celník už je jen naskenuje a porovná se záznamem poznávací značky.

Miliony kamionů

To by mělo pomoci zvládat průjezd kamionů rychle. Přes průliv La Manche nebo pod ním jich projedou ročně asi čtyři miliony. Na návěsech převezou přes čtyřicet milionů tun zboží. „Francouzské celní orgány se připravují téměř dva roky. Zajišťujeme dostatek zaměstnanců, připravujeme se na postupy prováděné počítačem,“ vysvětluje ředitel celní správy regionu Hauts-de-France Eric Meunier.

Systém však pomůže, jen pokud nebudou třeba dodatečné kontroly. A to se může u některých druhů zboží stát brzy. Například hygienické standardy mezi Británií a Unií se pravděpodobně začnou rozcházet, což si u mnoha vozidel vyžádá delší zastavení a prohlídku.

Otázka je, jak přípravy zvládnou dopravci a podniky. Podle britské vládní analýzy dopadů brexitu bez dohody až 85 procent z těch ostrovních nemusí být na kontroly na kontinentu připraveno dostatečně.