Putin chce prodat Saúdům systém S-400 k ochraně ropy. Šéf NATO se po útoku opřel do Íránu

Vedení NATO vyjádřilo znepokojení kvůli možnému rostoucímu napětí po sobotním útoku na ropná zařízení v Saúdské Arábii. Rusko mezitím oznámilo, že je připraveno Rijádu pomoci a prodat mu systém protiraketové obrany S-400. Šéf Kremlu Vladimir Putin to uvedl po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a íránským prezidentem Hasanem Rouháním v Ankaře. K útoku se hlásí jemenští rebelové.

„Jsme připraveni poskytnout Ankaře příslušnou pomoc. Stačí, když politické vedení Saúdské Arábie učiní moudré rozhodnutí - jako se svého času rozhodli lídři Iráku při koupi ruského systému S-300 či prezident Erdogan při koupi nejnovějšího systému protiraketové obrany S-400,“ uvedl Putin podle agentury Reuters.

Ropná zařízení Abkajk a Churajs v sobotu ráno zachvátil požár poté, co je zasáhly střely z bezpilotních letounů. Washington z útoků viní Írán a Rijádu o tom poskytl informace svých tajných služeb.

Americký prezident Donald Trump zároveň prohlásil, že nechce riskovat novou válku na Blízkém východě. Spojené státy podle něj ropu ze Saúdské Arábie nepotřebují a vystačí si s vlastní produkcí. USA také zveřejnily satelitní snímky saúdského ropného zařízení s označenými místy poškozenými při útoku.

Samotní Saúdové o odpovědnosti Íránu nejsou s konečnou platností přesvědčeni, napsal list The Wall Street Journal (WSJ).

Stoltenberg se obává další destabilizace regionu

Krajní znepokojení nad útoky projevil mimo jiné generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Irán „destabilizuje celý region“, upozornil.

Teherán vinu odmítá. Rouhání útok označil za odplatu Jemenců za agresi Saúdské Arábie. Washington však pochybuje o tom, že by jemenští povstalci byli schopní tak přesného útoku bez pomoci zvenčí.

Útoky způsobily výpadek těžby 5,7 milionu barelů denně, což představuje více než polovinu průměrné denní těžby země a pět procent globálních dodávek. Pro ropný trh je to nejhorší náhlé přerušení dodávek v historii.

Jemenští povstalci známí jako Húsíové navíc v pondělí pohrozili, že ropná zařízení saúdskoarabské státní ropné společnosti Saudi Aramco se mohou kdykoli stát terčem dalších útoků, a vyzvali cizince, aby se nezdržovali v jejich blízkosti.

Konflikt mezi šíity, podporovanými Íránem, a jemenskou mezinárodně uznávanou vládou začal v roce 2014. Šíité mají stále pod kontrolou část území včetně jemenského hlavního města Saná. Vládě naopak od roku 2015 pomáhá vojenská koalice, které velí Saúdská Arábie.