Íránský tanker Adrian Darya dorazil do cíle. Nejspíš je v Sýrii

Írán oznámil, že sporný tanker Adrian Darya 1, který byl dlouho zadržován na Gibraltaru, dorazil do cíle a náklad ropy je prodán. Informoval o tom mluvčí íránského ministerstva zahraničí Abbás Musáví. Neupřesnil ale, kam tanker zamířil. Úřady na Gibraltaru loď zadržely kvůli podezření, že veze ropu do Sýrie, což zapovídají sankce Evropské unie. Podle satelitních snímků loď ale nakonec zakotvila právě v Sýrii, plavidlo totiž bylo zachyceno poblíž syrského přístavu Tartús.

Zadržení tankeru u Gibraltaru vyvolalo diplomatickou roztržku mezi Teheránem a Londýnem. Dva týdny po rozhodnutí Gibraltaru Íránci zadrželi v oblasti Hormuzského průlivu tanker Stena Impero, který plul pod britskou vlajkou. Británie to považovala za odvetu. 

Írán tento týden propustil část třidvacetičlenné posádky tankeru Stena Impero a Teherán se nyní zjevně chystá propustit i loď samotnou. „Doufám, že příslušné procedury budou brzy dokončeny a že tanker bude propuštěn,“ uvedl v neděli ve státní televizi Musáví.

Gibraltar odmítl žádost USA, aby loď dál zadržoval

Do incidentu kolem tankeru Adrian Darya 1 (dříve Grace 1) zasáhly v srpnu i Spojené státy, které žádaly Gibraltar, aby tanker dál zadržoval. Washington tvrdil, že plavidlo pomáhá íránským revolučním gardám, které jsou na americkém seznamu teroristických organizací. Gibraltarské úřady ale žádosti nevyhověly.

Šéf gibraltarské vlády Fabian Picardo tehdy uvedl, že soud o propuštění tankeru rozhodl zejména s ohledem na to, že se Teherán písemně zaručil, že náklad nevyloží v Sýrii. Írán ale tvrdil, že žádnou takovou záruku neposkytl.

Spojené státy v neděli znovu zdůraznily, že budou nadále uvalovat sankce na všechny odběratele íránské ropy nebo na ty, kdo obchodují s íránskými revolučními gardami. „Budeme dál vyvíjet tlak na Írán a jak řekl prezident (Trump), nehodláme ohledně íránské ropy činit žádné ústupky,“ uvedla náměstkyně amerického ministra financí Sigal Mandelkerová.