Z Afghánistánu neodejdeme. Ani když válka skončí, oznámil Trump

Spojené státy nestáhnou své vojenské síly z Afghánistánu ani v případě uzavření dohody s radikálním Talibanem o ukončení krvavé války. V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Fox News Radio to řekl americký prezident Donald Trump. Odchod zahraničních sil ze země je přitom jedním z hlavních požadavků radikálních islamistů.

Spojené státy formálně ukončily bojovou misi v roce 2014, tedy za vlády prezidenta Baracka Obamy. V Afghánistánu ale dál působí asi 20 tisíc zahraničních vojáků, z nichž většinu tvoří právě Američané. Podílejí se hlavně na výcviku místních ozbrojených sil v boji proti radikálnímu hnutí Taliban a odnoži teroristické organizace Islámský stát.

„Vždy budeme přítomni,“ slibuje šéf Bílého domu

Islamistické hnutí i Washington tvrdí, že jsou blízko dohodě. Pokud bude uzavřena, Spojené státy počet svých vojáků sníží. „Půjdeme na 8600 (vojáků) a pak se rozhodneme, jak dál,“ řekl Trump v rozhovoru pro Fox News Radio. „Vždy ale budeme přítomni,“ zdůraznil šéf Bílého domu.

Informace z mírových rozhovorů, které unikly z rozhovorů do médií, přitom uvádějí, že jde o stěžejní téma. USA se zástupci Talibanu měli jednat mimo jiné o možnosti, že se američtí vojáci stáhnou ze země výměnou za záruku, že nebude poskytovat útočiště zahraničním extremistům a džihádistickým skupinám.

Trump se dlouhodobě staví proti zahraničním intervencím a dosud opakovaně sliboval stažení amerických vojáků ze země.

Od roku 2001 přišly Spojené státy v bojích v Afghánistánu o více než 2400 vojáků. V zemi působí i více než 340 Čechů, přičemž 14 českých vojáků tam zahynulo. Mezi civilisty si afghánská válka vyžádala podle odhadů životy 31 tisíc lidí.

Konflikt trvá už skoro dvě dekády

USA a Velká Británie zahájily útok na Afghánistán v říjnu 2001 v rámci protiteroristické operace Trvalá svoboda. Šlo o reakci na krvavé zářijové útoky z téhož roku na New York a Washington spáchané organizací Al-Káida, jež měla základnu v Afghánistánu. Vláda Talibanu byla svržena v listopadu 2001.

Radikální hnutí však v současné době kontroluje velkou část země. Loňský rok byl navíc podle OSN nejtragičtější, pokud jde o počet civilních obětí v Afghánistánu, o život přišlo 3804 civilistů včetně 900 dětí a dalších sedm tisíc civilistů bylo zraněno.

Taliban odmítá jednat o ukončení občanské války přímo s afghánskou vládou, kterou považuje za loutkový režim v područí USA.