Amazonie hoří i kvůli rostoucí spotřebě hovězího. Stovky tun brazilského masa míří také do Česka

Většinu požárů zuřících v amazonském deštném pralese založili dřevorubci nebo farmáři, kteří potřebují pastviny pro dobytek. Jeho maso potom Brazílie ve velkém vyváží do celého světa. Rostoucí spotřeba hovězího je tak jednou z příčin devastace oblasti důležité pro klimatickou stabilitu i zachování biodiverzity, upozorňuje web stanice CNN. Dobytek navíc produkuje velké množství skleníkového plynu metanu.

Brazílie je největším světovým vývozcem hovězího, na mezinárodním trhu má podle údajů amerického ministerstva zemědělství podíl téměř dvaceti procent. Minulý rok ho vyvezla 1,64 milionu tun, což je nejvyšší objem v historii, a vydělala tak 6,57 miliardy dolarů (152 miliard korun), uvádí brazilská skupina Abiec sdružující přes třicet masných společností.

Největší část, plných 44 procent, zamířila loni do Číny. Poptávka v Asii se v posledních letech zvyšuje. Desetina putovala do Egypta a sedm procent do Evropské unie, která je tak třetím největším vývozním trhem. Česko podle Českého statistického úřadu dovezlo loni celkem 600 tun brazilského hovězího.

Dohoda o volném obchodu

Evropský trh se dále otevírá. Unie se totiž v červnu dohodla se zástupci jihoamerického obchodního bloku Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay a Uruguay) na smlouvě o volném obchodu. Ta počítá se zrušením dvacetiprocentní daně, která je na brazilské hovězí uvalena.

Minulý týden však irský premiér Leo Varadkar pohrozil, že je připraven dohodu zablokovat, pokud se Brazílie s amazonskými požáry nevypořádá. Irsko podle něj bude kontrolovat brazilské ekologické aktivity a na základě toho rozhodne, zda dohodu ratifikuje. Varadkar podotkl, že Evropská unie nemůže po irských a evropských farmářích požadovat, aby používali méně pesticidů a chránili biodiverzitu, když uzavírá smlouvy se zeměmi, které se nemusí řídit „rozumnými požadavky na úroveň ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a výrobků“.

Omezení konzumace masa jako řešení krize navrhlo také Finsko. Minulý týden jeho ministr financí vyzval Evropskou unii, aby „naléhavě zvážila možnost zakázat dovoz brazilského hovězího“.

Šíření požárů

Brazilský Národní institut pro výzkum vesmíru (INPE) minulý týden zveřejnil čísla, podle kterých se počet požárů v Brazílii oproti minulému roku zvýšil o 80 procent. Více než polovina z nich hoří v Amazonii, kde působí velké škody životnímu prostředí.

Velká je i jejich síla. Podle ekologa Radima Matuly z katedry ekologie lesa České zemědělské univerzity v Praze uvolnily kolem 228 megatun oxidu uhličitého, což je nejvíc od roku 2010.