Demonstranti chtějí ochromit dopravu u letiště v Hongkongu. Policie zasáhla slzným plynem

V Hongkongu opět vyšly do ulic tisíce lidí. Protestující se střetli s policií, která proti nim použila slzný plyn. Organizátoři protestů předtím vyzvali k přetížení dopravy na letiště. Čínské úřady mezitím propustily zaměstnance britského konzulátu v Hongkongu Simona Chenga, který byl zadržen kvůli údajnému zapojení do prostituce.

„Jeďte na letiště různými prostředky, vlakem, letištními autobusy, taxíky, na kolech i v soukromých vozidlech,“ psali organizátoři v on-line výzvě. Podle agentury Reuters je ale osobní i hromadná doprava vedoucí na letiště zatím plynulá.

Část demonstrantů se podle hongkongského listu South China Morning Post rozhodla zabarikádovat některé z ulic v industriální čtvrti naproti přístavu. V těchto místech následně došlo ke střetu obou skupin, policie proti demonstrujícím poprvé po deseti dnech použila slzný plyn, ti na ní házeli lahve a cihly.

Kvůli plánovaným pochodům hongkongský železniční dopravce uzavřel čtyři stanice v hustě obydlené oblasti, do ulic i přesto vyšly tisíce lidí. Někteří z nich se v poklidném protestu posadili na zem u vchodu do jedné ze stanic, aby zaměstnancům dopravce zabránili zavřít brány.

Jeden z demonstrantů v Hongkongu
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Podezřelé „chytré“ lampy

Další požadují odstranění „chytrých“ sloupů pouličního osvětlení kvůli možným sledovacím systémům, napsala agentura AP. Protestující se obávají, že do nich čínské úřady nainstalovaly kamery s vysokým rozlišením, které jim s pomocí softwaru umožní rozpoznávání obličejů. Podobné systémy umožní policii určit identitu osob i v mnohatisícovém davu. Skupinka demonstrantů jeden ze sloupů s pomocí pily a lan strhla.

V pátek večer místního času tisíce obyvatel Hongkongu utvořily v ulicích lidský řetěz po vzoru 1,5 milionu lidí z Estonska, Lotyšska a Litvy, kteří tak učinili před 30 lety.

Hongkongem zmítají protesty už 11 týdnů. Odstartoval je nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, časem ale přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a odchod propekingské správkyně poloautonomního města Carrie Lamové.

Napětí mezi Londýnem a Pekingem sílí

Peking viní Velkou Británii a další západní země, že se vměšují do čínských záležitostí v Hongkongu. Británie, USA a další země vyzvaly Čínu, aby respektovala zásadu „jedna země, dva systémy“, na jejímž základě se Hongkong vrátil v roce 1997 pod čínskou správu.

Napětí mezi Pekingem a Londýnem se ještě prohloubilo poté, co byl Simon Cheng z britského konzulátu zadržen v pevninské Číně kvůli údajnému zapojení do prostituce.

Cheng byl plánovaně propuštěn po 15 dnech vězení, podle úřadů se ke své „nezákonné činnosti“ přiznal. Neměl přitom možnost se oficiálně bránit u soudu, podotkla agentura Reuters. Cheng je nyní zpět v Hongkongu, informovala jeho rodina.