Tisíce Poláků na demonstraci odmítly násilí na LGBT komunitě

Události: Tisíce Poláků na demonstraci odmítly násilí na LGBT komunitě (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí ve Varšavě v sobotu demonstrovaly proti nenávisti. Chtěly tak vyjádřit solidaritu s oběťmi násilí proti duhovému pochodu v Bialystoku z minulého víkendu. Policie už identifikovala víc než sto útočníků a desítky z nich vyšetřuje. Varšavský soud v týdnu zakázal prodávat výtisky konzervativního týdeníku Gazeta Polska, které obsahují nálepku Zóna bez LGBT.

Centrum Varšavy v sobotu odpoledne zaplavily duhové vlajky a hesla proti nenávisti. Podobná shromáždění se v posledních dnech konala hned v několika velkých polských městech. Bialystok, kde se násilné útoky odehrály, čeká až v neděli.

Tamní policie na základě videozáznamů identifikovala víc než stovku útočníků, přičemž osmdesátku z nich vyšetřuje. Po incidentu dala dohromady speciální tým. „S velkým odhodláním zadržíme všechny, kdo porušili zákon,“ věří velitel polské policie Jarosław Szymczyk.

Jedna z demonstrantek odsuzujících násilí na LGBT komunitě
Zdroj: Reuters/Kacper Pempel

„Polsko je země, kde se každý může cítit bezpečně. Chceme být respektováni, stejně jako my respektujeme druhé,“ zdůraznila expremiérka Beata Szydlová z vládní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Přestože někteří politici vládnoucí strany včetně premiéra násilí proti duhovému pochodu odsoudili, kritici je viní, že v zemi vyvolávají atmosféru nenávisti.

Zbitý novinář

Liberální deník Gazeta Wyborcza se v sobotu vrátil ke svému heslu z dob boje proti komunistickému režimu, když vyšel s plakátem s nápisem Neexistuje svoboda bez solidarity.

Vedle obětí útoků z Bialystoku tak chtěl vyjádřit solidaritu i novináři Przemyslawu Witowskému, jehož ve čtvrtek ve Vratislavi zbil neznámý útočník za to, že kritizoval nápisy vyzývající k násilí proti LGBT komunitě.

Z obchodů mezitím musela zmizet nálepka s nápisem Zóna bez LGBT, která ve středu vyšla jako příloha konzervativního týdeníku Gazeta Polska. Její šíření zakázal varšavský soud. Vyhověl tak stížnosti aktivistů, podle kterých omezuje práva jednotlivce. Redakce týdeníku rozsudek označila za cenzuru.