Posádka zadrženého ruského tankeru je doma. Kapitán popsal chování Ukrajinců

Námořníci z ruského tankeru zadrženého v ukrajinském Izmajilu se vrátili domů. Kapitán lodi Ilja Drobjazko popsal agentuře Interfax, že pracovníci ukrajinské vojenské prokuratury zadrželi loď pokojně a nechali posádku zavolat svým blízkým. Odmítl, že by porušil jakékoliv zákony. Ukrajinská armáda mezitím informovala o provokacích ruské pobřežní stráže v Azovském moři, píše Ukrajinska pravda.

„Před připlutím do přístavu jsme dodrželi všechny formality. Ještě tentýž den jsme zakotvili u doku v Izmajilu. Ráno přišli lidé, kteří se představili jako pracovníci vojenské prokuratury v Oděsse a zahájili vyšetřování,“ sdělil kapitán tankeru Drobjazko.

Zdůraznil, že posádka neplánovala žádný konflikt, i když si myslí, že Ukrajinci neměli právo nastoupit na palubu bez představitele ruského konzulátu. „Neporušili jsme ani ukrajinské, ani ruské zákony,“ poznamenal.

Prokurátoři podle něj informovali posádku o jejích právech, chovali se klidně a dovolili všem zavolat svým blízkým. Po výslechu se námořníci přesunuli do moldavského Kišiněva, odlétli do Moskvy a nyní jsou na cestě do domovského Krasnodaru.

Role tankeru v Kerči

Ve čtvrtek zadržený tanker Nika Spirit sehrál v listopadu 2018 pod jménem Neyma roli při konfliktu v Kerčském průlivu. Tři ukrajinské lodě včetně vojenských jím chtěly proplout z Černého do Azovského moře, na což mají podle stále platné rusko-ukrajinské smlouvy o využívání průlivu právo.

Azovské moře
Zdroj: ČT24

Ruská pobřežní stráž jim však oznámila, že narušily její teritoriální vody, a po divokých manévrech je zadržela. V té chvíli byl v nejužším místě průlivu, přes který vede Krymský most, tanker Neyma a blokoval možnost proplutí.

Provokace na moři

Azovské moře, které omývá také linii bojů mezi Ukrajinou a silami složenými z ruských a separatistických bojovníků u Mariupolu, se podle ukrajinského armádního velení stalo i v posledních dnech místem provokací. Lodě ruské pobřežní stráže tam prý dvě noci svítily na ukrajinské lodě zeleným světlem.

Není přitom jasné, jaký má toto činění smysl. Armáda ho nicméně zaznamenala i na souši. Zkoumá případné dopady na zdraví vojáků nebo stav techniky, žádné však zatím neobjevila.