Ruský letoun narušil korejský vzdušný prostor, stěžuje si Soul. Zahnaly ho varovné výstřely

Letadla jihokorejské armády vypálila stovky varovných výstřelů poté, co vzdušný prostor této východoasijské země dvakrát narušil ruský vojenský letoun a jednou také čínská letadla. S odvoláním na tamní armádu o tom informovala agentura AP. Vojenské letadlo Ruské federace narušilo podle mluvčího armády prostor vůbec poprvé. Ruské ministerstvo obrany naopak narušení hranic vzdušného prostoru popřelo a tvrdí, že jihokorejské letouny ohrozily bezpečnost ruských strategických bombardérů. Později uvedlo, že šlo o společný hlídkový let ruských a čínských bojových letounů v rámci posilování spolupráce armád obou zemí.

Jihokorejská armáda informovala, že nejprve vletěla tři ruská letadla – dva bombardéry Tu-95 a jeden letoun včasné výstrahy A-50 – do takzvaného identifikačního pásma protivzdušné obrany východně od Korejského poloostrova. Jedno z nich následně vletělo i do vzdušného prostoru Jižní Koreje. Tamní vojsko vyslalo do vzduchu okamžitě vlastní stíhačky F-15 a F-16, které vypálily osmdesát varovných výstřelů a deset takzvaných flér, tedy klamných cílů ke zmatení infračervených čidel navádění protiletadlových raket.

Ruský letoun A-50 po výstřelech odletěl, podle armády se ale později do jihokorejského vzdušného prostoru opět vrátil. Stíhačky východoasijského státu tentokrát vypálily 280 varovných výstřelů a desítku flér. Ani v jednom případě ruské letadlo palbu neopětovalo.

Ruský stroj narušil vzdušný prostor nad malými ostrůvky východně od Korejského poloostrova, o které vede Soul dlouhodobý spor s Tokiem. Jihokorejci nazývají tato neobydlená skaliska Tokdo, Japonci jim říkají Takešima.

Rusko odmítá jihokorejskou verzi

Ruské ministerstvo obrany jihokorejskou verzi incidentu popřelo. Podle agentury TASS ujistilo, že dva ruské strategické bombardéry Tu-95MS při letu nad neutrálními vodami Japonského moře nenarušily hranice jiných států. Prý letěly více než 25 kilometrů od ostrovů Tokdo (Takešima).

Jihokorejské stíhačky F-16 podle Ruska podnikly „řadu neprofesionálních manévrů“ a „ohrozily bezpečnost“ ruských bombardérů. Podle ministerstva to nebylo poprvé, co se jihokorejští letci neúspěšně pokoušeli zabránit letům ruského letectva nad neutrálními vodami Japonského moře v oblasti, kterou Jižní Korea sama prohlásila za identifikační pásmo protivzdušné obrany.

Čínská stopa

Ruská letadla nebyla jediná, která v úterý narušila identifikační pásmo protivzdušné obrany Jižní Koreje. Podle Soulu do něj totiž spolu s ruskými stroji vletěly bez povolení také dva čínské armádní letouny. Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že si hodlá předvolat zástupce ruského a čínského velvyslanectví v Soulu, aby oficiálně protestovalo.

Moskva v pozdějším prohlášení sdělila, že šlo o společný hlídkový let ruských a čínských letounů v oblasti Asie a Tichomoří. Jeho účelem bylo „prohloubení rusko-čínských vztahů v rámci všestranného partnerství a další upevnění spolupráce našich ozbrojených sil a zdokonalení jejich schopnosti provádět společné akce“. Cílem také bylo „posílení globální strategické bezpečnosti“.

Spolu s ruskými stroji se podle Reuters hlídkového letu zúčastnily dva čínské bombardéry H-6 a čínská verze letounu včasné výstrahy KJ-2000.