Do války s Íránem jen se souhlasem Kongresu. Zákonodárci Trumpovi svázali ruce

Americká Sněmovna reprezentantů odepřela americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi možnost jít do války proti Íránu bez souhlasu Kongresu s jejím financováním. Uvedla to agentura AP. Legislativa navíc stanoví, že na Írán se nevztahuje zákon o schválení použití vojenské síly z roku 2001, který prezidentovi uděluje pravomoc nasadit armádu v boji proti terorismu.

Zákonodárci poměrem 251 ku 170 hlasům schválili dodatek zákona o rozpočtu americké armády, který prezidentovi zakazuje financovat válku s Íránem, pokud mu to Kongres nepovolí.

Demokratům pomohly hlasy některých republikánů

Demokratický člen Sněmovny reprezentantů za Kalifornii Ro Khanna označil rozhodnutí za „nejdůležitější zahraničněpolitické hlasování Kongresu Spojených států“. K demokratům, kteří mají v současné době v dolní komoře Kongresu převahu, se při hlasování připojili i někteří republikáni.

„Pokud mí válkychtiví kolegové – z nichž někteří již naznačili, že máme provést invazi do Venezuely, Severní Koreje a možná ještě do několika dalších zemí – jsou si tak jistí svou věcí ohledně Íránu, nechť si nechají schválit použití síly v této budově,“ citoval server Politico jednoho z předkladatelů návrhu, republikánského člena sněmovny Matta Gaetze.

Většina republikánů přitom návrh odmítla s argumentem, že prezidentovi sváže ruce při reakci na íránské destabilizační pokusy na Blízkém východě.

Trump minulý měsíc v poslední chvíli odvolal letecký útok na Írán, který měl být odvetou za sestřelení amerického dronu. USA tvrdí, že k incidentu došlo v mezinárodním vzdušném prostoru, Teherán opakuje, že to bylo nad vodami Íránu.

Washington viní Írán i z nedávných útoků na tankery u Hormuzského průlivu, což Teherán rovněž popírá. Obě strany konfliktu však tvrdí, že si přímý vojenský střet nepřejí.