Řím prohrává boj s nánosy odpadků. Lékaři mají strach z šíření nemocí, EU hrozí sankcemi

Horizont ČT24: Ani populistické vedení Říma si s odpadkovou krizí neví rady (zdroj: ČT24)

Italská metropole ročně vyprodukuje 1,5 milionu tun odpadu a marně hledá způsob, jak se s ním vypořádat. Starostka z populistického Hnutí pěti hvězd kvůli špinavým ulicím čelí kritice. Hory vršícího se smetí jsou podle lékařů rizikové. Evropská unie kvůli odpadkové krizi hrozí Itálii sankcemi.

Krása Říma upadá už dekády. Před šesti lety úřady uzavřely největší evropskou a zároveň jedinou římskou skládku. Poslední rána přišla poté, co v prosinci minulého roku vyhořela tamní nejdůležitější spalovna, do níž mířilo až 800 tun odpadu denně, téměř čtvrtina toho, co Řím vyprodukuje.

„Nemůžete ani vyvenčit psa, protože byste museli vyjít na ulici. Je to ostudné. Jednou vedle mě proběhla krysa. Myslím si, že tady za chvíli dostaneme choleru,“ obává se obyvatelka italské metropole Alessia.

Se stoupajícími teplotami se zhoršuje i zápach tlejících odpadků v ulicích. Podle místních lékařů přinášejí hromady pohozeného smetí zdravotní rizika. „Dostávají se k nim i psi a toulavé kočky a mohou chytit různé infekce, které se skrze jejich výkaly a moč můžou šířit dál,“ varoval doktor Roberto Volpe z Národní výzkumné rady (CNR).

Obyvatelé volají po systémovém dlouhodobém řešení odpadkové krize. Jejich kritika se snáší hlavně na vedení města. Právě i sliby o čistých ulicích vynesly v roce 2016 do křesla starostku Virginii Raggiovou z populistického Hnutí pěti hvězd.

Vedení města teď žádá více času. „Žádný plán na zpracování odpadu nemůže vyřešit problém, který se zhoršoval posledních šedesát let špatného vedení města, za jeden rok,“ prohlásil prezident místní komise pro enviromentální politiku Marco Cacciatore.

Zapálené popelnice jako symbol odporu

Zoufalým Římanům už dochází trpělivost. Minulý rok v říjnu se rozhodli vzít situaci do svých rukou a zapálili asi sedmdesát popelnic. I to je ale podle doktorů pro zdraví nebezpečné. „Problémem je, že pálení odpadků produkuje dioxin, který je rizikovým faktorem pro vznik rakoviny,“ konstatoval doktor Volpe.

Do řešení problému se vložila i Evropská unie, která Itálii už loni v lednu pohrozila sankcemi, pokud odpadky z ulic nezmizí.