Němci dopadli Bosňana podezřelého z napojení na pařížské útočníky, muž údajně načerno prodával zbraně

Policisté v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko zatkli muže v souvislosti s pařížskými útoky z listopadu 2015, jejichž cílem se stal i koncertní sál Bataclan. Na devětatřicetiletého Bosňana vydala evropský zatykač Belgie. Vyšetřovatelé muže označovaného jako Adis A. podezřívají z ilegálního obchodování se zbraněmi.

Speciální policejní jednotka muže zatkla už minulý týden v noci na čtvrtek v Bad Dürrenbergu jižně od Halle. Zbraně ani další zakázané předměty u něj strážci pořádku nenašli. Nyní zjišťují podrobnosti ohledně dvou dalších mužů z Bosny, na něž měl Adis A. vazby.

Evropský zatykač na Adise A. vydal soud v Bruselu kvůli podezření z podpory teroristů napojených na organizaci Islámský stát, kteří měli na svědomí útoky v Paříži v listopadu 2015 a v březnu dalšího roku v bruselském metru a na bruselském letišti. Muž je teď v předběžné vydávací vazbě.

Pařížské útoky z 13. listopadu 2015 si vyžádaly 130 mrtvých a 350 zraněných, útoky v belgické metropoli 32 obětí na životě. Skupina teroristů zaútočila v koncertní síni Bataclan, u stadionu Stade de France na předměstí Saint-Denis a v ulicích francouzského hlavního města.

Hlavní podezřelý Salah Abdeslam byl loni v Belgii odsouzen ke dvaceti letům kvůli střelbě na policisty v bruselské čtvrti Forest během protiteroristické razie. Je ve vězení ve Francii, kde čeká na proces kvůli své roli při pařížských útocích. Není vyloučené, že proces s ním začne až koncem příštího roku.