Státníci oslavili 75 let od operace Overlord. Naše válečná generace je odolná, prohlásila Alžběta II. v Portsmouthu

V jihoanglickém Portsmouthu si státníci a pamětníci připomněli 75 let od vylodění spojenců protihitlerovské koalice v Normandii. Oslav se účastnila řada hlav států a vlád včetně královny Alžběty II. a amerického prezidenta Donalda Trumpa, který tak zakončil svou třídenní státní návštěvu Velké Británie. Česko zastupoval premiér Andrej Babiš (ANO), který se během oslav setkal s Trumpem.

„Udělali jsme to, co jsme museli,“ pronesl prostřednictvím videa promítaného po nástupu čestné stráže kanadský válečný veterán Bob Roberts. „To ráno nám řekli, dáme vám ostré náboje a tohle je skutečná akce, žádné cvičení. To bylo poprvé, co jsme se dozvěděli, že jdeme do boje. Když se ohlédnu zpět, nevím, jak jsem to přežil,“ uvedl.

Poté se na pódiu začali střídat lidé předčítající texty věnované hrdinům 5. června 1944, kdy akce zahajující osvobození západní Evropy od nacismu začala. „Dnes jsou tady jako veteráni, ale tehdy to byl bezpočet otců, manželů, bratrů a synů, kteří vypluli z těchto břehů, aniž by věděli, zda ještě někdy spatří svůj domov,“ přečetla úvodní pasáž britská herečka Celia Imrieová.

Kromě britské královny, amerického prezidenta a britské premiérky Theresy Mayové na ceremonii zatleskali veteránům také francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová. Babiš se během oslav probíral s Trumpem vztahy mezi USA a
Českem i Trumpovu cestu po Evropě, uvedl český premiér na Twitteru.

„Měl jsem tu čest reprezentovat Českou republiku na oslavách výročí vylodění spojeneckých sil v Normandii. Myslím si, že je důležité, že zde byla Česká republika vidět, protože za druhé světové války jsme bojovali společně se spojenci proti nacismu, proti Adolfu Hitlerovi,“ zhodnotil návštěvu vzpomínkové akce premiér.

Předseda české vlády navštívil také hřbitov v nedalekém Chichesteru, kde jsou mezi 82 padlými z druhé světové války pochováni i českoslovenští vojáci. Jejich památku uctil položením věnců a květin na hroby.

„Zde na hřbitově v Chichestru je pochováno sedm našich pilotů, kteří zahynuli v rámci přípravy akce vylodění v Normandii. Je důležité, že jsme se podíleli na začátku porážky nacistického Německa. Ve Velké Británii jsme měli dva a půl tisíce pilotů, kteří měli skvělou pověst pro své dovednosti. Bohužel pět set z těchto pilotů zahynulo i v rámci bitvy o Británii a v rámci Operace Overlord,“ uvedl Babiš v tiskové zprávě.

Události ČT: Začaly oslavy 75. výročí Dne D (zdroj: ČT24)

Poděkování hrdinům od královny

„Když jsem se účastnila ceremonie k 60. výročí vylodění, někteří si mysleli, že to bude poslední podobná akce. Ale válečná generace, moje generace, je odolná. Jsem potěšena, že dnes mohu být s vámi v Portsmouthu,“ prohlásila Alžběta II., která veteránům poděkovala za „hrdinství, odvahu a obětování se“.

Účastníci oslav si vyslechli i drásavý dopis na rozloučenou, který svým rodičům napsal před popravou teprve šestnáctiletý francouzský odbojář Henri Fertet.

„Chci, aby byla Francie svobodná a Francouzi šťastní,“ uvedl. „Tati, snažně tě prosím, modli se. Mysli na to, že to, že umírám, je pro mé dobro. Jaká jiná smrt by pro mne byla větší poctou než tato? (…) Sbohem, smrt volá. Nechci pásku přes oči ani být spoutaný… Je ale stejně těžké zemřít. Líbám vás. Ať žije Francie,“ citoval z dopisu Macron.

Trump přednesl Rooseveltovu modlitbu

Kanadský premiér Justin Trudeau přečetl vzkaz jednoho z kanadských vojáků, Mayová zase psaní, které adresoval britský kapitán dva dny před vyplutím z Portsmouthu své ženě. Trump prezentoval modlitbu tehdejšího amerického prezidenta Franklina Roosevelta určenou vojákům před začátkem tažení.

Šéfa Bílého domu stejně jako během úterní části jeho státní návštěvy v Londýně čekaly i v jihoanglickém přístavu desítky demonstrantů protestujících proti jeho přítomnosti v Británii. Také lidé v ulicích Portsmouthu však uctili památku hrdinů vylodění minutou ticha.

Vyjma hlav států a vlád se slavnostní akce účastnilo i několik stovek válečných veteránů, kteří se v rámci operace Overlord 6. června 1944 vylodili na plážích severofrancouzské Normandie. Podle BBC se rovněž očekávala přítomnost asi 60 tisíc lidí.

Součástí oslav byla různá hudební představení, čtení vzpomínek přímých účastníků osvobozovacích bojů i několik vojenských přehlídek. Konal se i přelet pětadvaceti historických i moderních letadel Královského letectva (RAF). Tři sta veteránů pak večer vypluje na lodi MV Boudicca z Portsmouthu do Normandie, kam se přesune i řada prezidentů a premiérů.

„Před 75 lety byly přístavy v celé jižní Anglii přeplněny tisícovkami lodí a statisíci vojáky, kteří tam směřovali z výcvikových a pobytových táborů po celém Spojeném království. Probíhaly tam poslední přípravy před naloděním do invazních plavidel,“ uvedl historik z Vojenského historického ústavu Praha Tomáš Jakl k významu Portsmouthu s tím, že spojenci se snažili o moment překvapení - a nechali Němce v přesvědčení, že pošlou vojáky přes úžinu v Calais.

Ve čtvrtek státníci uctí padlé

Přímo v den 75. výročí Dne D se ve Francii uskuteční několik menších pietních akcí, kde hlavy států a vlád uctí padlé z řad svých vojáků. Ráno se francouzský prezident Macron nejprve setká s britskou premiérkou Mayovou a společně s ní položí základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer.

Následně se šéf Elysejského paláce sejde s prezidentem USA Trumpem v Colleville-sur-Mer, kde se nachází americký vojenský hřbitov. Oba prezidenti spolu posléze poobědvají v Caen.

V poledne je na programu francouzsko-kanadská ceremonie, na které Paříž zastoupí předseda vlády Édouard Philippe a Ottawu premiér Justin Trudeau. Premiér Philippe bude Francii reprezentovat také na mezinárodní ceremonii, která se uskuteční v 18:00 SELČ v kanadském sektoru Juno Beach, jedné z pěti pláží určených pro vylodění.

Na mezinárodní akci bude chybět prezident Macron, za což si vysloužil kritiku opozice. Elysejský palác nicméně uvedl, že hlavy Francie předsedají mezinárodním připomínkám Dne D tradičně jen při kulatých výročích.

Největší vyloďovací operace ve vojenských dějinách z 6. června 1944 znamenala začátek osvobozování západní Evropy od nacismu. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků.

Den D si vyžádal podle odhadů přes čtyři tisíce obětí na straně protihitlerovské koalice a čtyři až devět tisíc mrtvých a zraněných vojáků německého wehrmachtu.