Izrael ve výhni. Čtyřicetistupňové horko a vítr šíří požáry, které vznikly z oslav židovského svátku

Izrael ve výhni. Čtyřicetistupňové horko a vítr šíří požáry (zdroj: ČT24)

Izrael se potýká s extrémně horkým počasím a v jeho důsledku i s šířením lesních požárů. Většinu jich podle hasičů a záchranářů způsobila nedbalost při oslavách židovského svátku Lag ba-omer ve středu večer, kdy lidé podle tradice zapalovali vatry. Egypt a čtyři evropské země poslaly do Izraele svá letadla a vrtulníky na pomoc při hašení. V sobotu už se čeká mírné ochlazení.

Hasičská letadla poslaly Kypr, Řecko, Itálie a Chorvatsko, Egypt pak na pokyn prezidenta Abdal Fattáha Sísího pomohl dvěma vrtulníky.

„Prozatím se to podařilo dostat pod kontrolu, jak to bylo možné, ale nebezpečí dané počasím stále trvá,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Pomoc podle něj nabídla i palestinská samospráva a Rusko.

V Izraeli nyní stoupají teploty až ke 43 stupňům a fouká vítr. Kvůli požárům bylo potřeba evakuovat na 3500 lidí, plameny zničily několik desítek domů. Už ve středu zasáhly nejméně šestnáct domů ve dvou kibucech severozápadně od Jeruzaléma, odkud museli být všichni evakuováni.

Požáry a horko omezily dopravu

Požár v největším lese centrálního Izraele ve středu dočasně přerušil provoz na hlavní dálnici spojující Tel Aviv s Jeruzalémem. Řadu silnic v okolí zahalil hustý dým. Izraelské železnice také omezily dopravu, protože horka způsobují problémy na kolejích.

Požáry propukly i v osídlené oblasti v jižním Izraeli, poblíž Pásma Gazy, a na severozápadním okraji Negevské pouště. Podle úřadů byly na vině balonky s hořlavinami vyslané z Pásma Gazy. Podle hasičů ale většina požárů vypukla v době oslav židovského svátku, k němuž patří zapalování ohňů a střílení z luků.