Europol hlásí rozbití hackerského gangu, který útočil na desetitisíce lidí. Viry byly ve falešných vzkazech

Mezinárodní vyšetřovatelé zneškodnili rozsáhlou hackerskou síť, která se pokusila pomocí viru okrást jednotlivé uživatele, společnosti i finanční instituce celkem o sto milionů dolarů (2,3 miliardy korun). Cílem útoků se stalo víc než 41 tisíc lidí.

Autorem škodlivého softwaru je podle Europolu osoba z ruského Orenburgu, zatímco v čele zločinecké organizace stál Gruzínec. Tento vůdce se údajně skrze „ruskojazyčná internetová kriminální fóra“ spojil s komplici z Kazachstánu nebo Moldavska, kteří programem GozNym infikovali počítače obětí.

Útočníci toho dosáhli metodou známou jako phishing. Rozesílali e-maily tvářící se jako sdělení od legitimních podnikatelů, které obsahovaly odkaz na stránky, při jejichž návštěvě se do počítače stáhl vir. Europol popisuje GozNym jako „sofistikovaný malware pro odcizení údajů k internetovému bankovnictví“.

Z tiskové zprávy Europolu není jasné, o kolik peněz hackeři své oběti skutečně připravili. Ve Spojených státech čelí deset členů zločinecké sítě obvinění mimo jiné ze spiknutí s cílem ukrást peníze z účtů a „vyprat“ tyto prostředky skrze americké a jiné účty patřící obžalovaným.

FBI v této souvislosti stále pátrá po pětici ruských občanů, kteří se prý podíleli na okrádání obětí v USA o miliony dolarů.

Při mezinárodní operaci proti hackerské síti pomáhaly Europolu kromě FBI také orgány Německa, Bulharska, Gruzie, Moldavska a Ukrajiny. V posledních třech jmenovaných zemích už bylo rovněž zahájeno trestní stíhání podezřelých.

„Tato operace ukazuje, jak může mezinárodní snaha sdílet důkazy a zahajovat trestní stíhání vést k úspěšným zásahům v několika zemích,“ uvedla unijní agentura pro boj proti organizovanému zločinu.