Ozbrojenci v Kábulu zavraždili novinářku a politickou poradkyni Mangalovou

Horizont ČT24: Afghánská novinářka byla zastřelena za bílého dne (zdroj: ČT24)

Bývalá afghánská televizní reportérka Mína Mangalová, která působila jako poradkyně afghánského parlamentu, byla o víkendu zavražděna v metropoli Kábulu. Kdo za činem stojí, není jasné. Afghánští politici a organizace zasazující se za práva žen zločin důrazně odsoudili a vyzvali úřady, aby případ urychleně vyšetřily a viníky přísně potrestaly, napsal zpravodajský server BBC.

Smrt někdejší afghánské novinářky přichází v době, kdy se do centra světové pozornosti znovu dostává otázka ženských práv v Afghánistánu v souvislosti s možným úplným stažením zahraničních sil ze země a s potenciálním návratem fundamentalistického hnutí Taliban zpět do politiky.

Spojené státy v současné době jednají s Talibanem o mírové dohodě, která by ukončila téměř dvacetiletý konflikt v zemi. Hnutí Taliban v době své vlády v letech 1996 až 2001 nechvalně proslulo diskriminací žen, z nichž naprostá většina neměla přístup ke vzdělání a k práci, musela chodit plně zahalená a nesměla opouštět domov bez doprovodu mužského člena rodiny.

Novinářku zastřelili na cestě do práce

Mangalovou zastřelili neznámí ozbrojenci v sobotu kolem 07:20 místního času (09:50 našeho času), když byla na cestě do zaměstnání – pracovala jako poradkyně dolní komory afghánského parlamentu v oblasti kultury.

K útoku poblíž domova Mangalové ve východní části Kábulu se nikdo nepřihlásil. Útočníci, kteří byli údajně dva a stříleli z motocyklu, z místa činu ujeli a policie po nich pátrá. Afghánský premiér Abdulláh Abdulláh slíbil, že vrazi budou dopadeni.

Podle kábulské policie není jasné, zda se jedná o teroristický čin, nebo zda důvodem byly osobní spory. Mluvčí policie v Kábulu uvedl, že vražda mohla být důsledkem rodinného konfliktu. Podle serveru BBC Mangalová nedávno na Facebooku napsala, že je terčem výhrůžek a že se obává o svůj život.

Reportéři bez hranic: Afghánistán je nejnebezpečnější zemí pro novináře

Mangalová v minulosti působila jako reportérka a hlasatelka přední afghánské televizní stanice Ariana News. Její smrt odsoudila řada Afghánců na sociálních sítích, kteří také sdíleli fotografii novinářky.

Od pádu Talibanu, který byl svržen v roce 2001 s pomocí invaze zahraničních vojsk, byl v otázce ženských práv zaznamenán v Afghánistánu značný pokrok, přesto země zůstává na spodních místech žebříčku států podle rovnosti pohlaví. Kritici poukazují na časté nucené sňatky, vraždy žen zdůvodňované nutností hájit čest rodiny či na velmi rozšířené domácí násilí, zvláště ve venkovských oblastech Afghánistánu, píše server BBC News.

BBC rovněž připomíná, že podle mezinárodní organizace Reportéři bez hranic byl Afghánistán v loňském roce pro novináře vůbec nejnebezpečnější zemí světa.