Poplatky a zákaz práce. Trump nařídil další zpřísnění azylových pravidel

Americký prezident Donald Trump ve snaze snížit počet přistěhovalců z latinskoamerických zemí zpřísnil azylová pravidla. V pondělí vládním úřadům mimo jiné nařídil, aby zavedly poplatky za žádosti o azyl či zakázaly žadatelům pracovat do chvíle, než bude o jejich případech rozhodnuto. Organizace hájící lidská práva se obávají, že nová opatření mohou poškodit lidi, kteří do Spojených států utíkají před násilím či pronásledováním. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti oznámilo, že mu na zvládání migrační vlny docházejí peníze.

Trumpem podepsané memorandum dává ministerstvům spravedlnosti a vnitřní bezpečnosti devadesát dnů na zavedení nových omezení do praxe. Dosud bezplatné žádosti budou nově podmíněny zaplacením nespecifikované částky. Migranti nebudou smět pracovat až půl roku, což bude podle Trumpových plánů maximální doba, kterou dostanou soudy na rozhodnutí o jejich osudu.

Americký prezident se dlouhodobě snaží snížit počet migrantů mířících do USA přes mexickou hranici, kam posílá vojenské posily, a hodlá podél hranice vybudovat bariéru, kvůli jejímuž financování vyhlásil stav nouze. Již loni nařídil mimo jiné, aby byli přistěhovalci vraceni za mexickou hranici, než bude rozhodnuto o jejich žádostech.

Kritika ze strany OSN

Mluvčí úřadu OSN pro uprchlíky Charlie Yaxley novinářům v reakci na Trumpův plán řekl, že snaha žádat o azyl je základním lidským právem. „Lidé by za výkon tohoto práva neměli platit,“ uvedl podle Reuters.

Kritici Trumpova přístupu tvrdí, že někteří lidé prchající ze svých zemí před chudobou nebudou mít na zaplacení žádosti, i kdyby šlo o symbolickou částku.

„Většina lidí přicházejících do Spojených států žádat o azyl nevlastní nic jiného než oblečení, které mají na sobě,“ řekla Reuters někdejší imigrační úřednice Victoria Neilsonová.

Trump v březnu pohrozil uzavřením hranice, neboť Mexiko podle něho dostatečně situaci neřešilo. Začátkem dubna však mexické úřady pochválil, že začaly zadržovat větší počet migrantů.

Rekordní nápor na jižní hranici

Americkému ministerstvu vnitřní bezpečnosti docházejí kvůli náporu migrantů na jižní hranici peníze. Bílý dům zašle Kongresu žádost o dodatečné finanční prostředky, prohlásil úřadující ministr vnitřní bezpečnosti Kevin McAleenan. V březnu dorazilo k hranici USA s Mexikem 100 tisíc lidí, což je nejvíc za posledních dvanáct let.

V minulosti zvládali pohraničníci nápor migrantů vyřizovat, protože šlo většinou o mexické muže hledající práci, upozornil ministr. Nyní ale jde o celé rodiny z několika středoamerických států, které je složitější deportovat zpátky do Mexika. Hraniční infrastruktura je zastaralá a nedostatečná, nevyhovuje požadavkům na internaci rodin s dětmi, upozornil McAleenan.