Petříček chce kvůli zrušeným vystoupením českých umělců jednat s čínským velvyslancem

Petříček bude jednat o rušení vystoupení českých umělců s velvyslancem Číny (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se sejde s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Petříček si chce před schůzkou informace ještě ověřit na ministerstvu kultury. Pokud by bylo vystupování českých umělců omezováno, považoval by to šéf české diplomacie za nešťastné.

O rušení vystoupení českých umělců mluvil při návštěvě Pekingu ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD). Podle něj tak čínské úřady reagují na některá prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Čína podmínila povolení k turné PKF – Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla.

„Je to nešťastné rozhodnutí, pokud by právě kulturní obec měla být omezována kvůli nějakým nesouladům v politice,“ řekl Petříček. „Kultura je od toho, aby lidi sbližovala. Jestli mají umělci nějaké názory, tak by za to neměli být trestáni,“ doplnil.

Čína často využívá kulturu k legitimizaci vlastní politiky, vlastního státního zřízení. Obecně je to pro ni důležité symbolicky i politicky, takže tato přehnaná hysterická reakce není ničím zvláštním.
Filip Jirouš
Sinopsis

Petříček si chce vyžádat podrobnější informace o záležitosti od ministerstva kultury. Poté hodlá věc na diplomatické úrovni řešit. „Chci se setkat v blízké době s čínským velvyslancem a chci s ním o tom hovořit,“ řekl.

Turné filharmonie zatím oficiálně zrušeno nebylo

Podle předsedy Správní rady PKF Martina Klimpla zatím hudební těleso nedostalo žádné oficiální rozhodnutí o zrušení podzimního turné. „Pevně věříme, že jako subjekt reprezentující špičkové interpretační umění této země, jenž jede do Číny reprezentovat české kulturní tradice a představit čínskému publiku to nejlepší z české hudby, bude takto všemi stranami vnímán a podpořen,“ napsal ČTK Klimpl.

V neděli Klimpl uvedl, že těleso mělo v Číně odehrát na přelomu září a října 14 koncertů, mělo už pro ně i povolení. To má být ale podle informací od organizátora koncertů čínským ministerstvem kultury odebráno.

PKF svým turné podle Klimpla navazuje na vystoupení například České filharmonie nebo Národního divadla v Praze, které do Číny cestují bez problémů. „Věřme, že v této kauze nebude docházet k dělení institucí na státní a nestátní, že ze strany organizátorů nebudou kladeny žádné další podmínky ve smyslu politických prohlášení a že se vrátíme k samotné podstatě a poslání umění, a to lidi sbližovat, nikoliv rozdělovat,“ dodal předseda Správní rady PKF.

Filip Jirouš: Může jít o pokus tlačit na Prahu, aby neměnila partnerskou dohodu s Pekingem (zdroj: ČT24)

Hřib chce podpořit vystoupení českých umělců v jiných zemích

Podle primátora Hřiba chce Praha postupovat tak, aby její postoj k Číně neměl negativní dopad na kulturní instituce.

„Nemyslím si, že je vhodné tahat politické záležitosti do vztahu dvou měst. Praha usiluje o apolitické partnerství se svými partnerskými městy, které bude založeno na oboustranně výhodné kulturní výměně. Věřím, že výpadek vystoupení v Číně bude možné nahradit vystoupeními v jiných zemích,“ uvedl Hřib.

Pražský magistrát byl zmiňován v souvislostech s Čínou od nástupu nové koalice několikrát. Praha se například opět rozhodla v březnu vyvěšovat na budovu magistrátu tibetskou vlajku. Pozvání k setkání také dostal předseda tibetské exilové vlády Lobsang Sangay.

Vedení města začalo rovněž jednat s Pekingem o změně takzvané sesterské smlouvy, kterou s čínským městem uzavřelo minulé vedení Prahy. Současné vedení Prahy chce ze smlouvy odstranit bod, jímž Praha uznává jednotnou Čínu. 

„Tato klauzule nemá v dohodě co dělat, je tam naprosto zbytečná a jasně tam byla vnucena čínskou stranou,“ uvedl ve vysílání ČT24 Filip Jirouš z projektu Sinopsis věnujícího se dění v Číně. Podle Jirouše mohou být současné kroky čínského ministerstva kultury pokusem zatlačit na Prahu, aby znění dohody neměnila.