Vědci varují před vraždícími roboty. Rozhodování strojů o životě a smrti by mělo nedozírné následky

Horizont ČT24: Vědci varují před vraždícími roboty (zdroj: ČT24)

Ke kampani proti vývoji takzvaných vražedných robotů se připojily tisíce vědců. Obávají se situace, kdy by si bojové automaty samy rozhodovaly o životě a smrti svých protivníků. O možném zákazu vražedných robotů několikrát jednala OSN, zatím ale bez výsledku. Proti závazné smlouvě, která by znemožnila nasazení robotů s ničivými schopnostmi, se staví Spojené státy, Rusko, Čína i Velká Británie.

Nejsilnějším argumentem pro nasazení bojových robotů je ochrana životů vojáků. Už nyní roboti plní roli průzkumníků, zachraňují zraněné a hasí požáry. Pro vědce je ovšem stále snadnější vyvinout i roboty, kteří zabíjejí. Automaticky, bez pokynu člověka.

„Lidé si představují něco jako Terminátora, ale tak to není. Jde o asistenty normálních zbraňových systémů,“ vysvětluje profesor robotiky Thomas Küchenmeister.

Na hranici zcela samostatných zbraní se už teď pohybuje řada armádních robotů. Autonomní tank vyvíjí firma Kalašnikov, na izraelských hranicích samostatně operuje vozidlo Guardian.

Autonomní tank firmy Kalašnikov
Zdroj: ČT24

Profesor robotiky Noel Sharkey tvrdí, že plně robotického vojáka dokáže se svými studenty vyvinout do čtrnácti dnů. „Umí pronásledovat cíl, sám si ho vybrat a zneškodnit ho. Jediné, o co se snažíme, je zakázat funkce vybírání cíle a použití síly,“ ujišťuje Sharkey, který je jedním ze zakladatelů kampaně proti robotům-zabijákům.

Debata na půdě OSN se zatím nikam neposunula

Pokud by o výběru cíle a jeho zneškodnění rozhodoval výhradě stroj, mělo by to podle odpůrců těchto zbraňových systémů nedozírné důsledky. Před tímto krokem varuje na čtyři a půl tisíce vědců z oblasti výpočetní techniky, ale i zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Do celosvětové akce se zapojilo i několik nositelů Nobelovy ceny. „Pod vlivem naší kampaně se vlády rozhodly jednat o této otázce v Ženevě na půdě OSN,“ potvrzuje Jody Williamsová, která obdržela Nobelovu cenu za boj proti nášlapným minám.

Organizátoři kampaně věří, že se v OSN do čela tažení za mezinárodní smlouvu o zákazu automatizovaných strojů na zabíjení postaví německá vláda. Ta už prostřednictvím ministra zahraničí Heiko Maase vyzvala členské státy OSN, aby se vývoje plně automatických bojových robotů zřekly.

Berlín se ovšem v tomto směru zasazuje pouze o nezávaznou deklaraci, nikoli o celosvětový zákaz. Proti závazné smlouvě se totiž staví nejsilnější vojenské mocnosti světa.