Volání statisíců Alžířanů v ulicích mělo účinek. Prezident Buteflika podle médií předčasně rezignuje

Alžírský prezident Abdal Azíz Buteflika rezignuje ještě před koncem svého dosavadního mandátu 28. dubna. Informovala o tom státní agentura APS. Dvaaosmdesátiletý Buteflika reaguje na mohutné demonstrace, na kterých Alžířané žádali jeho pád. Lidé však volají i po odchodu celé mocenské elity a demokratických reformách. Buteflika byl u moci dvacet let.

Buteflika má podle egyptské televize An-Nahár oznámit své odstoupení v souladu s článkem 102 ústavy. Podle něj může ústavní rada prohlásit prezidenta za zdravotně nezpůsobilého k výkonu funkce, nebo může hlava státu rezignovat sama.

Ještě před svým odchodem chce přijmout „důležitá rozhodnutí, aby zajistil kontinuitu státních institucí“, píše APS. Přesné datum, kdy prezident skončí, podle agentury není zatím jasné. Podle ústavy má prezidenta do příštích voleb, maximálně po dobu 90 dní, nahradit předseda horní komory parlamentu.

Násilné střety s policií

Od roku 2013, kdy prezident utrpěl mozkovou mrtvici, se Buteflika jen zřídkakdy objevuje na veřejnosti a lidé v ulicích tvrdí, že už na úřad nestačí. Protesty zmítají touto severoafrickou zemí od 22. února. Do ulic chodí statisíce lidí. Bezpečnostní síly už několikrát reagovaly slzným plynem či vodními děly.

Už v březnu Buteflika oznámil, že nebude usilovat o pátý mandát hlavy státu. Dosud však trval na tom, že prezidentem zůstane, dokud nebude přijata nová ústava. Odložil přitom prezidentské volby plánované původně na 18. dubna. Statisíce Alžířanů ale chodily protestovat dál. 

Opozice má obavy z vojenského převratu

Šéf alžírské armády Káid Sálah v úterý vyzval k zahájení ústavní procedury, na jejímž základě může být prezident prohlášen zcela nezpůsobilým pro výkon svých funkcí „z důvodu závažné a trvalé nemoci“. Sálaha v záměru podpořil největší odborový svaz i část koalice.

Lidé protestující proti vládě však tento plán odmítli, změnit by se podle nich měl celý politicky systém. Opozice následně varovala před možným pokusem o vojenský převrat.

Alžírsko
Zdroj: OSN a Světová banka