Ukrajinci v Česku chtějí za prezidenta Zelenského, většina diaspory je ale pro Porošenka

Ukrajinci hlasující v České republice odevzdali v neděli nejvíc hlasů komikovi Volodymyru Zelenskému. Vyplývá to z výsledků prvního kola prezidentských voleb zveřejněných na webu ukrajinského statistického úřadu. Ve většině států přitom Ukrajinci žijící v zahraničí hlasovali pro prezidenta Petra Porošenka, který obhajuje mandát.

Vzhledem k poměrně rozsáhlé ukrajinské diaspoře byly v neděli volební urny k dispozici v 72 zemích. V 55 z nich zvítězil Porošenko. Největší procento si připsal ve Švýcarsku, Norsku a Nizozemsku. Zelenskyj obsadil první místo v sedmnácti zemích včetně České republiky (37 procent) a Slovenska (40 procent).

Ve dvou zemích, Estonsku a Moldavsku, hlasovalo nejvíc Ukrajinců pro proruského kandidáta Jurije Bojka. Expremiérka Julija Tymošenková nezvítězila nikde.

Nejaktivnější byli Ukrajinci v Polsku a v Německu

Celkem v zahraničí hlasovalo přes 53 tisíc Ukrajinců. V Praze a Brně hlasovalo v neděli celkem 4590 ze 4900 zaregistrovaných ukrajinských voličů. Nejvíce lidí přišlo odevzdat hlas v Polsku a v Německu, kde hlasovalo přes 7100 Ukrajinců s úřední volební registrací.

V Rusku, kde žije velká ukrajinská menšina čítající tři až čtyři miliony lidí, Kyjev volební místnosti nezřizoval, údajně kvůli obavám o bezpečnost voličů.

Nízkou účast kritizoval ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin, podle něhož při minulých prezidentských volbách v roce 2014 přišlo v zahraničí k urnám o 20 tisíc lidí víc než letos. „Jsou to trpké počty,“ prohlásil ministr. „Občanská povinnost by měla být stejně důležitá pro všechny Ukrajince, jakkoli to zní pateticky,“ zdůraznil Klimkin.

Po sečtení 85 procent odevzdaných hlasů si vedení v prvním volebním kole celostátně udržuje Zelenskyj s 30,4 procenta hlasů před Porošenkem (16) a třetí Tymošenkovou (13,3). Čtvrtý Bojko získal 11,5 procenta.