První krok k vítězství, tvrdí před druhým kolem Zelenskyj. Tymošenková věří, že ještě přeskočí Porošenka

Prvnímu kolu ukrajinských voleb kraloval herec Zelenskyj (zdroj: ČT24)

Herec a politický nováček Volodymyr Zelenskyj vede po nedělních prezidentských volbách na Ukrajině před stávajícím prezidentem Petrem Porošenkem a bývalou premiérkou Julijí Tymošenkovou. Po sečtení 85 procent odevzdaných hlasů má Zelenskyj 30,4 procenta, Porošenko 16 procent a Tymošenková 13,3 procenta. Rozhodující druhé kolo voleb, ve kterém se utkají dva nejúspěšnější kandidáti z kola prvního, se bude konat 21. dubna.

Podle volební komise dosáhla účast 63,52 procenta. Z 29,6 milionu oprávněných voličů hlasovalo 18,8 milionu Ukrajinců.

Dosavadní výsledky, podle kterých s největší pravděpodobností do druhého kola postoupí Zelenskyj a Porošenko, odpovídají výsledkům průzkumů provedených u volebních místností. Podle čtyř těchto anket získal Zelenskyj přes 30 procent hlasů, Porošenko necelých 18 procent. Tymošenková by na třetím místě měla dosáhnout na 14 procent hlasů.

Průběžné výsledky sčítání na Ukrajině: Do druhého kola míří Zelenskyj a Porošenko (zdroj: ČT24)

„Toto je jen první krok k volebnímu vítězství,“ ujistil své příznivce Zelenskyj.

Současný prezident Petro Porošenko během sčítání výsledků označil Zelenského za loutku oligarchy Ihora Kolomojského, v jehož televizi Zelenskyj působil. „Osud mi do druhého kola určil Kolomojského loutku. A já se nestydím říct: Kolomojskému nedáme žádnou šanci,“ prohlásil. 

Porošenko by mohl profitovat ze svých zkušeností

„Velké nebezpečí pana Zelenského je, že – i když má nyní velkou podporu – nemá vůbec žádnou politickou zkušenost. Když se podíváme na současného prezidenta Porošenka, je to člověk s politickými zkušenostmi, umí jednat a dokázal získat velkou část západních států pro zájmy Ukrajiny,“ uvedla ve vyslání ČT24 redaktorka Rádia Svobodná Evropa – Rádia Svoboda Oksana Pelenská.

Podle ní se bude Porošenko před druhým kolem snažit zdůrazňovat, že země potřebuje za současné situace ve svém čele právě schopného a zkušeného politika, nikoliv herce, který si na prezidenta hrál pouze v televizi.

Pelenská: Zelenskyj nepotřeboval novou tribunu, jako šoumena jej všichni znají (zdroj: ČT24)

Zelenského komentoval i Kreml, a to v reakci na jeho výrok, že by od ruského prezidenta Vladimira Putina požadoval vrácení Krymu a Donbasu i odškodnění za tuto okupaci.

„Jsme připraveni vysvětlit jakémukoliv občanu Ukrajiny, že Rusko neokupuje žádné ukrajinské území. O tom nemůže být ani řeči, protože neuznané (povstalecké) republiky Donbasu odvrhla sama Ukrajina a to, co se tam děje, je následkem politiky uskutečňované ukrajinským vedením,“ prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury Interfax.

„Pokud jde o zmiňování Krymu v tomto kontextu, považujeme to za nepřípustné. Je to téma, o kterém se vůbec nedebatuje. Je to jednou provždy uzavřená otázka,“ dodal.

Tymošenková se odmítá smířit se třetím místem

Julija Tymošenková, která zkouší štěstí v prezidentkých volbách už potřetí, označila výsledky exit pollů za zmanipulované a tvrdí, že místo Porošenka postoupí do druhého kola právě ona. „Chtěla bych říct veřejnosti: Neberte průzkumy jako pravdivé, je to jen sociologie. Jsou to absolutní lži. Jsem si jistá, že po skutečném sečtení hlasů a shromáždění všech protokolů nebude ve vládě žádná Porošenkova mafie.“

Komentátoři upozorňují, že Tymošenková a její strana Vlast by o sobě mohly dát výrazněji vědět v podzimních parlamentních volbách.

Ústřední volební komise dostala zhruba sedmnáct set stížností na porušení volebních pravidel, žádné vážnější problémy ale průběh hlasování nenarušily.

Reakce z Česka: Petříček ocenil, že ukrajinské volby byly bez vážných problémů

K ukrajinským volbám se vyjádřili také čeští politici. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za slušnost komentovat až závěrečný výsledek, respektive výsledek druhého kola. „Zatím se zdá povzbudivé, že oba (vedoucí) kandidáti jasně podporují směřování Ukrajiny na západ,“ napsal ČTK. „Říká se, že kandidát Zelenskyj je v politice nezkušený outsider, ale to je dnes světový trend. V týmu má některé zkušené profesionály,“ dodal. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ocenil, že se Ukrajině podařilo zorganizovat prezidentské volby bez vážnějších problémů. Dobrou zprávou je podle něj vysoká účast voličů. Podle nedělních předběžných informací se pohybovala kolem 64 procent. 

Šéf české diplomacie věří, že se i druhé kolo uskuteční klidně a nově zvolený prezident bude spolu s novým parlamentem, který si Ukrajinci vyberou na podzim, pokračovat v uskutečňování politických a ekonomických reforem a přibližování země Evropské unii.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek na Twitteru uvedl, že se potvrdila aktuální touha Ukrajiny po rychlé změně. „Předpovídat však, jak to dopadne v zemi, která je ve válce, či snad radit, když jsme ji v té válce nechali samotnou, by bylo trapné. Pevně věřím, že se Ukrajinci rozhodnou správně,“ napsal. Volby podle místopředsedy Pirátů Mikuláše Peksy ukazují na celospolečenský konsensus na spolupráci s EU. „Zároveň volby ukazují jasné odmítnutí tradičních stran s jejich korupcí a propojením na velký byznys,“ dodal. 

Podle předsedy KSČM Filipa předběžné výsledky o situaci na Ukrajině nic nevypovídají, když podle něho bylo jasné, že některým kandidátům nebyla registrace z politických důvodů umožněna. „Současný prezident má jistě hodně peněz, na rozdíl od vlastních obyvatel, aby si mohl dovolit nákladnou kampaň. A tak to vnímám jako souboj peněz proti názorům normálních lidí,“ poznamenal Filip.

Z údajů zveřejněných na webu ukrajinského statistického úřadu vyplývá, že Ukrajinci hlasující v České republice v prvním kole voleb odevzdali nejvíc hlasů herci Zelenskému. V Praze a Brně hlasovalo v neděli celkem 4590 ze 4900 zaregistrovaných ukrajinských voličů. Volební urny byly dohromady k dispozici v 72 zemích. V pětapadesáti státech, tedy ve velké většině, zvítězil
obhajující prezident Porošenko.