Španělé zachraňují v Alboránském moři běžence. Cvičí v tom i Libyjce

Migrační trasa do Španělska vede přes Alboránské moře (zdroj: ČT24)

V diskusích o migrační krizi se často zapomíná na Alboránské moře. Právě přes ně přitom vede jedna z nejvyužívanějších tras pro běžence ze severní Afriky, kteří míří do Evropy. Lodě těch, kdo ztroskotají, pomáhá zachraňovat španělské letectvo ve spolupráci s námořnictvem v rámci unijní operace Sophia.

Alboránské moře spojuje jih Španělska s Marokem a západním pobřežím Alžírska. Ač jde pro Středoevropany o méně známou část Středozemního moře, stala se jednou z hlavních cest migrantů ze severní Afriky do Evropy. Připlula tudy třetina ze všech běženců příchozích do Španělska.

Alboránské moře
Zdroj: ČT24

Od letošního ledna migrantů přes Alboránské moře připlulo už asi pět a půl tisíce. Když se jim nebezpečnou cestu podaří zvládnout bez ztroskotání, končí na plážích jižního cípu Pyrenejského poloostrova.

Operace Sophia je součástí migračních opatření Evropské unie zaměřených na boj s převaděči lidí. Cílem je také zamezit dalším úmrtím v mořích. Španělští vojáci v rámci programu zároveň cvičí libyjské námořnictvo ve sledování i zachraňování běženců. Kromě zaměření na migraci má teď operace Sophia v gesci i boj s pašeráky zbraní v oblasti nebo nelegální vývoz ropy z Libye.