Kromě Bílého domu i basketbalový zápas. Další body Babišovy návštěvy Spojených států

Události ČT: Místa spojená s návštěvou premiéra Babiše v USA (zdroj: ČT24)

Hlavní událostí třídenní návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Spojených státech bude jednání v Bílém domě. Kromě sídla amerického prezidenta ale předseda vlády navštíví i Kongres nebo památník Tomáše Garrigua Masaryka.

Ještě ve středu by měl Babiš navštívit ústředí zpravodajské služby CIA v Langley u Washingtonu. Jako první český premiér by měl jednat i s její ředitelkou Ginou Haspelovou. Později večer premiér navštíví basketbalový zápas washingtonských Wizards, v jejichž řadách v poslední době září Tomáš Satoranský, jediný Čech v NBA.

Ve čtvrtek čeká předsedu vlády setkání s prezidentem Donaldem Trumpem v Bílém domě. V oválné pracovně budou mluvit o vztazích obou zemí včetně obchodu nebo bezpečnosti, a to i kybernetické či energetické. Během jednání chce Babiš zmínit i plánovaný nákup vrtulníků pro českou armádu.

Odpoledne pak vzdá úctu památce prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka u jeho památníku ve Washingtonu. Byl to právě Masaryk, kdo jako první český politik jednal v oválné pracovně. Domluvil tam s prezidentem Woodrowem Wilsonem vznik samostatného Československa. Babiš si tuto událost připomene symbolicky 7. března, tedy v den Masarykova narození.

V poslední den návštěvy zavítá premiér do Kapitolu, symbolu americké parlamentní demokracie, v jehož útrobách je od roku 2014 i busta Václava Havla. Čeká ho tam jednání se špičkami Kongresu včetně předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou.